Prijavi se i upravljaj rezervacijama.
Službeni jezik: poljski
Vremenska zona: UTC+2
(leto),
UTC+1
(zima)
Valuta: Zlot (PLN)
Leti se treba provozati retro autobusom Jelč. Vozi na trasama od Starog grada do Mišlenćineka i iz Starog rada za Exploseum – muzej u nekadašnjoj fabrici eksploziva. Linije su 100 i 102.
Od kraja aprila do sredine septembra vodeni tramvaj plovi rekom Brdom. Polazište za sve rute je kej Rybi Rynek (riblja pijaca). Karte se kupuju pri polasku, a krstarenje traje oko sat vremena.
Na brdašcetu nazvanom po generalu Henriku Dombrovskom nalazi se Muzeum Wodociągów (muzej vodovoda) sa vodenim tornjem. Nakon što vidite industrijski deo izložbe, popnite se na toranj da biste uživali u pogledu na Bidgošč od kojeg zastaje dah.
Bidgošč je prošao kroz pravu metamorfozu u proteklih nekoliko godina, postavši moderan grad koji privlači sve više i više turista. Pozitivne promene najviše se primećuju u Starom gradu, koji sada očarava restauriranim starim zdanjima. U blizini obala reke Brda naći ćete stare, tradicionalne ambare, čuvenu skulpturu Čovek koji prelazi reku, kao i barku Lemara, na kojoj je sada stalna izložba skipera iz Bidgošča. Prošetajte se šetalištem Rybi Targ (riblja pijaca) ili ulicom Stary Port na naspramnoj obali.
U blizini Starog grada, dok se budete šetali ulicom Niedźwiedzia, naići ćete na most koji vodi do ostrva Mlinjska (Wyspa Młyńska). To je jedno od najuzbudljivih i najposećenijih mesta u gradu Bidgošč. U ovoj zelenoj gradskoj oazi u centru grada možete se odmoriti u parku kraj reke, posetiti Galeriju moderne umetnosti i Evropski numizmatički muzej, koji se nalaze u očuvanim starim zdanjima, ali se možete uputiti i u luku na ukusno jelo. To je savršeno mesto da se divite zgradi opere Opera Nova, čiji se obrisi reflektuju u vodama reke Brda.
Bidgošč je takođe idelan za ljubitelje kafe. Audun Serboten, pobednik svetskog prvenstva u prženju kafe, spravlja popularni napitak upravo ovde. Njegovu kafu možete probati u kafeterijama PO CO u Długa br. 61 i Landschaft u Gimnazjalna br. 6. Za ljubitelje slatkiša pravi izbor je szneka with glanc – glazirani puž. Najukusnije tradicionalne pronaći ćete u pekarama Katarzyna Erdmann u Długa br. 2 i Bigońscy Gdańska br. 87. Rezervisani su samo za ranoranioce – do podneva se rasproda sve do poslednjeg peciva.
Ako jedva čekate da večerate, svratite u restoran Kuchnia u Grodzka br. 4 ili Memo u Jatki br. 6. Tamo se nude veoma ukusna slow food ali i vegetarijanska jela. Više volite tradicionalni ukus? Za vas su onda Weranda, Pod Orłem, Bohema ili Za Piecem, restorani u kojima možete uživati u ukusnoj guščetini, npr. pečenoj sa voćem, kao i jelu półgęsek (guščje grudi), pašteti od guščje džigerice i čorbi od svih delova guske.