Meni

Pretražite letovedo aerodroma Katowice Pyrzowice

Prikaži filtere

Katovice

 • Opšte informacije

  Službeni jezik: poljski
  Vremenska zona: UTC+2 (leto), UTC+1 (zima)
  Valuta: Zlot (PLN)

 • Posetite OFF!

  U avgustu se jedan od najuzbudljivijih muzičkih događaja u Evropi održava u dolini tri jezerceta (Dolina Trzech Stawów) – OFF festival. Na njemu možete čuti više od 70 bendova koji sviraju alternativnu muziku na četiri bine!

 • S pogledom na grad

  Za najbolju panoramu grada predlažemo osmatračnicu izgrađenu u starom rudarskom oknu u šleskom muzeju. Stvarno vredi videti grad iz te perspektive!

 • Hrana po meri

  Tipično jelo ovog regiona su kluski, rolada i modro kapusta (knedle od testa i rolada s crvenim kupusom), takozvana šleska večera. Obavezna je na jelovniku većine restorana u Šleziji. Probajte, nećete se pokajati.

Šta obići u Katovicama

Donedavno je grad Katovice bio poznat kao centar rudarske industrije u južnoj Poljskoj. I dalje u njemu možete videti rudarska okna i takozvane familok (radničke zgrade), ali atmosfera u gradu se menja. Danas su Katovice prestonica kulture, dobre hrane i moderne arhitekture.

Godinama su se Šlezija i Katovice poistovećivali s rudarstvom. U poslednje vreme ovaj grad privlači turiste ne samo svojim fenomenalnim i svetski poznatim arhitektonskim projektima i uspešno revitalizovanim postindustrijskim zgradama, već i kulturnim dešavanjima, muzejima posvećenim istoriji regije Šleska i izvrsnoj lokalnoj hrani.
Svuda u Katovicama primetićete da grad prolazi kroz plansku transformaciju. Samo treba da posetite njegovu futurističku arenu, kompleks nazvan Spodek, ili odmah do njega Kulturnu zonu u kojoj su ugalj-crna zgrada Međunarodnog kongresnog centra, monumentalno zdanje Nacionalnog radijskog simfonijskog orkestra (NOSPR) i Šleske, izgrađen na mestu nekadašnjeg rudnika. Izdvojte vreme za posetu poslednjem od ovih mesta jer ima jednu od najboljih interaktivnih izložbi u Evropi, te vam sigurno neće biti dosadno.
Ako želite da vidite istorijska zdanja, idite u moderniji kraj grada blizu železničkih šina. Tu ćete, dok budete pratili Rutu modernizma, moći da se divite zgradama kao što su Šleski parlament ili Središte šleskog vojvodstva, kao i kućama i vilama tipičnim za tridesete godine prošlog veka. Ne zaboravite da posetite Nikiszowiec, gradsku četvrt s puno šarma koja je sada u trendu. To je bivša radnička četvrt sa zgradama od opeke i bez betonske konstrukcije, a ima i odlične restorane, kafeterije i umetničke galerije. Događaji na otvorenom koji privlače mase takođe se organizuju ovde – leti možete posetiti Sajam kod baka Ane, prodajni sajam u sklopu festivala naivne umetnosti i zimski vašar u toku najhladnijeg godišnjeg doba.

Ako volite zabavu, ne treba da propustite ulicu Mariacka, koja je u blizini centra grada i glavne železničke stanice. Ovde su smešteni najbolji gradski klubovi, pabovi i restorani koji služe hranu iz svih krajeva sveta. Proverite to sami – osetite atmosferu mesta gde žurka nikada ne prestaje!

Popularne avio kompanije Katowice Pyrzowice

Red letenja: Katovice

Tražite smeštaj? Proverite najbolje hotele u Katovicama

Nađite smeštaj u Katovicama