Službeni jezik: turski
Vremenska zona: UTC +3
Valuta: Turska lira (TRY)
Čaka (Çaka Plajı) jedna je od najlepših plaža na obalama Crnog mora. Beli pesak, odlična infrastruktura i brojni restorani ovo mesto čine savršenim da na njemu provedete čitav dan.
U ovom primorskom gradu na Crnom moru možete upoznati lokalne muzičare, koji sviraju tradiconalne pesme na instrumentu kemenče (kemençe), koji podseća na violinu.
U zanatskoj radnji Sağra u Orduu možete kupiti različite vrste lešnika prelivenih čokoladom, a u septembru se ovde organizuje i čitav festival posvećen njima.
Ordu je jedan od najzanimljivijih i najzelenijih gradova na turskoj obali Crnog mora. Posetioce privlači lepota morske obale u njegovoj blizini, kao i raskošan izbor lokalnog voća i povrća i kuhinja koja se uglavnom zasniva na svežoj ribi.
Ovaj grad, prvobitno nazvan Kotorja, osnovali su Milećani u 8. veku pre nove ere kao jednu u liniji naselja uz obalu Crnog mora. Vekovima je bio pod vlašću Rimljana, Vizantijskog carstva, Turaka Seldžuka, a potom i Osmanskog carstva. U 19. veku ovde je osnovana vojna baza Eskipazar, da bi se ona tokom vremena transformisala u moderni grad Ordu. Danas je ovo važna luka, kao i turistički i poljoprivredni centar. Koje sve to znamenitosti on nudi svojim posetiocima?
Veoma zanimljivo mesto je kulturni centar Tašbaš (Taşbaşı), koji je osnovan u jednoj staroj grčkoj crkvi iz 1853. godine. Vredi izgubiti se i u uskim ulicama Starog grada, gde se možete diviti tradicionalnim kućama i džamijama (primera radi, tu su džamije Jali i Efirli). Takođe treba videti i bulevar uz obalu i konak Pašaolu (Paşaoğlu Konağı) iz 19. veka, raskošno ukrašeno zdanje smešteno na nekoliko stotina metara od Trga Republike, u kojem je danas smešten gradski etnografski muzej. Veoma popularna je i gondola Teleferik Boztepe, koja vas može odvesti u visine najvišeg brda.
Šta treba probati od hrane u ovom gradu? U lokantašima, ovdašnjim mestima u kojima se služi hrana, dominiraju jela od lokalnog povrća i girica uhvaćenih u Crnom moru, koje se zovu hamsi. Primera radi, treba probati jelo hamsi kayganası (kajgana s giricama), hamsili ekmek (hleb s giricama iz konzerve) ili hamsili pilav (pilav s giricama i povrćem). Druga jela iz ovog kraja su, npr. mısır ekmek (kukuruzni hleb) i pide (pita u obliku čamca sa jajetom i puterom). Za desert probajte laz böreği, burek filovan slatkim sirupom ili medom i lešnicima (fındık), po kojima je Ordu najpoznatiji, a ujedno je i njihov najveći izvoznik na svetu. A gde jesti? Preporučujemo Derin Balik, Aktaslar Pide ili Vonali Celal.