Jelovnik

Pretražite letovedo aerodroma Pisa Galileo Galilei

Prikaži filtere

Piza

 • Opšte informacije

  Službeni jezik: italijanski
  Vremenska zona: UTC+2 (leto), UTC+1 (zima)
  Valuta: Evro (EUR)

 • Za ljubitelje prirode

  Da li ste znali da je botanička bašta Univerziteta u Pizi (Orto botanico dell´Universitá di Pisa) najstarija ovakva bašta na svetu? Prve biljke tu su zasađene 1544. godine. Ulaz se plaća 4 evra.

 • Skoknite do obale

  Od Pize nema mnogo do obale Ligurijskog mora. Do nje možete stići vozom sa železničke stanice Pisa Centrale. Uputite se u poznate lučke gradove kao što su Livorno ili Marina di Piza. Za samo 3 evra, 15 minuta kasnije naći ćete se na plaži. Zvuči primamljivo, zar ne?

 • Zanimljivo iskustvo

  Krstionica na trgu Piazza del Duomo ima izuzetnu akustiku. U to se možete uveriti i sami jer na svakih 30 minuta neko od zaposlenih u baptisterijumu predstavlja izuzetne akustičke odlike ove građevine.

Šta zanimljivo videti u Pizi?

Piza je jedno od najposećenijih od svih turističkih mesta u Italiji. Za sve je zaslužan njen Torre Pendente, koji je postao simbol grada. Ovo mesto je i odlično polazište za izlete po obali, a privlači i svojom lokalnom kuhinjom.

Piza je poznata po svom Krivom tornju – Torre Pendente, koji se nalazi na trgu Piazza del Duomo, a koji se naziva i Campo di Miracoli (Trg čudesa). Građevina služi kao savršena pozadina za smešne slike na kojima se posetioci pretvaraju da pridržavaju zidove ove očigledno nakrivo nasađene građevine. Toranj je, međutim, samo jedna od građevina koje su proglašene za remek-dela moderne arhitekture. Druga su katedrala (Duomo), krstionica (Battistero) i groblje (Camposanto Monumentale). Ulaznica za Krivi toranj je 18 evra, dok je obilazak katedrale besplatan.

Grad Piza obuhvata mnogo više nego Torre Pendente, zato nemojte završiti obilazak nakon što posetite najpoznatije mesto u njemu. Obavezno svratite u centar, na ogromni trg Piazza dei Cavalieri, okružen srednjovekovnim građevinama. Ovde ima ljudi i danju i noću jer mladi ovog kraja vole da se tu okupljaju. Možete izdvojiti i trenutak za tišinu i opuštanje na Lungarnu, šetalištu uz reku Arno koja protiče kroz Pizu. Na njenim obalama inače ima mnoštvo restorana, barova i kafića. Grad je savršeno polazište za posetu Firenci. Do nje možete stići za sat vremena autobusom sa aerodroma, ili vozom sa stanice Pisa Centrale. Karta košta samo 5 evra (za autobus) odnosno 8,5 evra (za voz) u jednom pravcu.

Italijanska kuhinja je izuzetna, a mnogi veruju da je toskanska zapravo najbolja na svetu. Uverite se u to i sami dok budete isprobavali jela koja su zadivljujuće jednostavna, naravno uz odlična vina. Vredi naručiti antipasto toscano, toskanski tanjir, na kojem će se naći šunka i pršuta, salame i salsicce di cinghiale (sušena kobasica od vepra). Tipična jela su takođe cecina, ravno testo od leblebija nalik na picu, ribollita – čorba od kupusa, pasulja i hleba sa maslinama, kao i tagliatelle al ragu di Cinta Senese sa mesom stare toskanske vrste prasetine zvane ćinta seneze. Kad kažete Italija, prvo pomislite na sladoled. Preporučujemo da posetite Tuffo 13 u Lungarno Gambacorti br. 13, koji je malo dalje od turističke rute. Nećete zažaliti što ste ga posetili – omiljen je građanima Pize.

 

Popularne avio kompanije Pisa Galileo Galilei

Red letenja: Piza

Tražite smeštaj? Proverite najbolje hotele u Pizi

Nađite smeštaj u Pizi