Službeni jezik: turski
Vremenska zona: UTC +3
Valuta: Turska lira (TRY)
U Elazigu se nalazi univerzitet Fırat, poznat širom Turske, koji je najvažniji naučni centar u celom istočnom delu zemje.
Nisu samo treking u planinama ili odmor na jezeru Hazar zanimljivi u ovim krajevima. U gradu se nalazi i jedna od osam najpoznatijih staza za konjičke trke u Turskoj – hipodrom Yurtbaşı.
Ove krajeve Jermeni nazivaju Zlatna ravnica, jer se ovde nalazi mnogo izvora ovog važnog metala. Grad je takođe poznat po tome što izvozi sušeno voće, a u njemu se uzgaja čak i opijum.
Sa oboda ovog grada pruža se fantastičan pogled na dolinu – oko Elaziga cvetaju bašte i šire se vinogradi, a stenovite planine koje okružuju grad privlače sve više posetilaca. Turisti ovde mogu – što je još važnije od svega – da upoznaju bolje tursku kulturu i uživaju u ukusima Anatolije.
Elazig je grad smešten u oblasti Istočne Anatolije čiji se počeci vezuju za 19. vek, kada je tamo izgrađena osmanska vojna baza. S vremenom, tadašnji novi grad, nazvan Marmuret ul Aziz, privlačio je sve više stanovnika. Kada su 1895. godine obližnji Harput opljačkali Kurdi, Elazig je postao središte provincije. Danas ovaj grad, okružen plodnim tlom, uživa brz razvoj. Šta on ima da ponudi turistima?
Važna tačka u ovom regionu je grad Harput, koji se nalazi oko pet kilometara od centra. Leži na trgovačkom pravcu i bio je stecište mnogih kultura i religija. Dans, ostaci tih slavnijih vremena leže svuda oko grada u vidu starih džamija, grobnica, crkava i zamka. U Elazigu su posebno interesantni Muzej arheologije i etnografije, minaret Ulu džamije iz 12. veka, seldžučke džamije iz 5. veka nove ere i stara tvrđava. Takođe vredi videti i impresivne brane kod Kebana i Karakaje na reci Eufrat.
Kuhinja Elaziga smatra se jednom od najraznovrsnijih u Turskoj. Plodno tle i dobro razvijena poljoprivreda obezbeđuju čitavu paletu najkvalitetnijih proizvoda – od mesa, preko sireva, sušenog voća i jogurta do meda. U restoranima se služe čuveni tanjiri s mesom. Karakteristična jela ove regije su ćufte Harput köfte, koje se prave tako što se mleveno mesom, žitarice, bilje i začini kuvaju u soku od paradajza. S jelovnika je takođe dobro izabrati kelecoş, prženo meso s lukom koje se služi na tankom parčetu hleba natopljenom jogurtom. Popularni su i orašasti plodovi – orcik şekeri, oni karamelizovani. Gde jesti? Preporučujemo mesta kao što su Yeri, Kocoglu i Balak Gazi Tesisleri.