Meni

Pretražite letove za Njukasl

Prikaži filtere

Njukasl

 • Opšte informacije

  Službeni jezik: engleski
  Vremenska zona: UTC+1 (leto), UTC+0 (zima)
  Valuta: Britanska funta (GBP)

 • Ne razumem

  U Njukaslu se govori džordi dijalekt. To je strancima teže razumljiv engleski jezik, bogat elementima škotskog dijalekta i skandinavskim pozajmljenicama. 

 • Omiljeni ejl

  U gradu se proizvodi smeđe ejl pivo Newcastle Brown Ale, koje od milja ovde zovu Newkie Brown. Danas je ono tradicionalni simbol severoistočnog dela Engleske.

 • Uz obalu

  Blizu ušća Tajna nalazi se plaža na kojoj često možete videti ne samo pešake već i ljubitelje plivanja, kao i surfere. 

Šta videti u Njukaslu

Njukasl na Tajnu je grad na severozapadu Engleske koji opčinjava svojom džordžijanskom arhitekturom, odličnim umetničkim galerijama i dobrim noćnim provodom. Ovim mestom oduševiće se ne samo zaljubljenici u istoriju i zabavu već i oni koji vole sportove na vodi, jer ovde vladaju savršeni uslovi za bavljenje vindsurfingom.

Prvi pomen ovog grada datira iz vremena vladavine cara Hadrijana. U to vreme, oko 1. veka pre nove ere, podignut je Hadrijanov zid, koji je u to vreme služio kao granica Rimskog carstva, a kasnije je delio teritoriju Englesku od Škotske. Do dana današnjeg mogu se videti njegovi ostaci, recimo u blizini metro stanice Wallsend. U 11. veku na ovom mestu je podignut drveni, a u 12. veku zamak od kamena. U vekovima koji su usledili grad je postao važna primorska luka. Danas je Njukasl važan kulturni i univerzitetski centar u Velikoj Britaniji.

Koje znamenitosti ovaj grad ima da ponudi posetiocima? Ovde, recimo, možete videti najbolje primere džordžijanske arhitekture u Evropi. Posebno treba otići u centar grada, primera radi u ulice Gray Street, Grainger Street i Clayton Street. Tamo ćete naići na karakteristične zgrade, uglavnom višespratnice, sa vitkim kulama i vertikalnim krovnim prozorima, kao što su zdanja Grainger Market ili Theatre Royal. Ljubitelji stare arhitekture takođe će zapaziti i Katedralu Svetog Nikole iz 11. veka, srednjovekovni zamak Blake Gate i železni most na reci Tajn s početka 10. veka.

Šta u ovom gradu treba probati od hrane? Jela karakteristična za ovu regiju imaju poreklo u tradiciji radničke klase. Iako nisu veoma rakošna, zaista ih vredi probati. Lokalni specijaliteti su na primer pan haggerty, musaka s tankim kolutovima krompira punjena čedrom i prženim lukom, ili saveloy dip, dimljena kobasica umočena u moču koja se služi s pastom od graška i engleskim senfom u lepinji takođe natopljenoj u moču. Morate probati i stotties, okrugle i tvrđe lepinje, kao i singin’ hinny, kolačić s crnom ribizlom. Gde je najbolje jesti? Preporučujemo, između ostalih mesta, Starks Kitchen, The Bridge Tavern i Blackfriars Restaurant.

✔️ Postoje li posebne ponude za letove za Njukasl na eSky.rs?

Na web stranici eSky.rs redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cenama. Pratite nas i inspirišite se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta za Njukasl?

Na eSky.rs dok vrpite rezervaciju avionske karte, takođe možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i prijatno.

✔️ Ako rezervišem let za Njukasl, mogu li da rezervišem ujedno i smeštaj?

Na eSky.rs nudimo pretraživač smeštaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smeštaju u mestu, u kojem putujete, čak i pre putovanja. Smeštaj može da se rezerviše nezavisono od karte ili kao deo Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove za Njukasl?

Budite sigurni, da na eSky.rs ponuda letova za Njukasl uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizovane za visoki standard.

Korisne informacije o aerodromima u Njukaslu

Popularne avio kompanije za Njukasl

Red letenja: Njukasl

Tražite smeštaj? Proverite najbolje hotele u Njukaslu

Nađite smeštaj u Njukaslu