Službeni jezik: španski; kečua i ajmara
Vremenska zona: UTC -5
Valuta: Sol (PEN)
U Piuri trebate voditi računa gde menjate svoj novac. Najbolje je rešenje da odete u banku. Nemojte da koristite usluge ljudi koji vam nude zamenu novca na ulici. Lako mogu vas prevariti ili čak pokrasti.
Ukoliko želite doživeti duhovno iskustvo, odite na jezero Las Huaringas. Tamo sa lokalnim šamanima (brujos) možete otići nproći put pročišćenja vaše duše i okupati se u svetom jezeru.
Život ulica Piure i običaji njenih stanovnika opisao je u svim knjigama jedan od najpoznatijih peruanskih pisaca, dobitnik nobelove nagrade Mario Vargas Ljosa. Najviše poveznica sa gradom možete naći u knjigama „Zelena kuća” i „Diskretni heroj”.
Piura nalazi se na severnoj obali Perua i najstariji je španski grad u ovoj državi a treći u Južnoj Americi. Pretkolumbovsku i kolonijalnu prošlost ovog mesta koje se javljaju na primer u neverovatnim arheološkim nalazištima i predivnoj baroknoj arhitekturi, savršeno upotpunjava savremenost i atrakcije za obožavatelje surfovanja.
Osnovao ju je 1532. godine Fransisko Pizaro i kroz skoro 300 godina, do 1821. godine, Piura je bila španska kolonija u Južnoj Americi. Kroz vekove među autohtonim stanovnicima pojavljivali su se Evropljani, ali isto i radnici iz Kine ili robovi iz afričkih država. Zbog ove mešavine običaja, jezika i verovanja danas je Piura mesto neverovatno šarene kulture i najukusnije kuhinje u državi. Grad oduševljava kolonijalnom arhitekturom i sveprisutnim zelenilom. Jedno od omiljenih mesta za druženje stanovnika Piure je Plaza de Armas, jedan od najstarijih parkova u državi koje se nalazi u samom centru. Međutim, ono što najviše privlači turiste u grad su savršeni uslovi za surfovanje. Obavezno poseti najpoznatije plaže Colán i Mancora koje su meka za peruanske surfere, a takođe Yacila, Punta Sal, Organos i Nunura.
Čime se ističe lokalna kuhinja? Piura je poznata između ostalog po čipsu od banane tzv. chifles i algarrobini, sirupu od rogača. Ovo je must have za svakog gurmana. Od glavnih jela naručite obavezno: ceviche de leguado, tipičnu peruansku salatu sa ribom lenguado, seco de chabelo (chavelo), jelo od sušene i sveže govedine, zelene banane, povrća i aromatičnih začina (npr. korijandera), a takođe jaela, pržene pohovane plodove mora sa dodatkom mariniranog u soku od limete ili limuna crnog luka. Posebno za preporučiti su restorani: El Caracol Azul, La Santitos i Manos Morenas. U okolici Ayavaci možete naći barove koji poslužuju cuy, dakle jela kojima je glavni sastojak...morsko prase.