Meni

Pretražite letove za Turku

Prikaži filtere

Turku

 • Opšte informacije

  Službeni jezik: finski; švedski
  Vremenska zona: UTC+3 (leto), UTC+2 (zima)
  Valuta: Evro (EUR)

 • Åbo Akademi

  Prvi univezitet u gradu Turku osnovan je 1640. Otvorila ga je švedska kraljica Kristina iz dinastije Vasa, koja je tada bila tek četrnaestogodišnjakinja. Švedski je glavni jezik na ovom univerzitetu.

 • Trgovački grad

  Turku je od svog osnivanja postao važan trgovački centar, što se vidi i iz njegovog imena. Nastalo je od reči tǔrgǔ, koja na starom ruskom označava tržnicu.

 • Za kupovinu

  U centru grada uđite u Turku Kauppahalli – to je pijaca na kojoj možete kupiti ne samo svežu ribu, voće i povrće već takođe i suvenire koji će vas podsećati na boravak u ovom gradu.

Šta videti u Turkuu

Ovo je najstariji grad u Finskoj i znamo da je njegovo današnje područje bilo naseljeno još u bronzanom dobu. Zahvaljujući svom položaju na ušću reke Aura, od 8. veka Turku je bio važna luka. Ovde su i život i trgovina cvetali, a plodno tle darivalo je bogate žetve. Turku je bio glavni grad države od srednjeg veka pa sve do početka 19. veka. 

Zamak Turun Linna će oduševiti svakoga. Sagrađen je 1280. godine, a potom je mnogo puta renoviran. I dalje je najstariji zamak u Finskoj. Osim muzeja grada i istorije ove zemlje, u njemu ćete naći dekorisane sobe, pa čak obići i tamnice. 

Vredi kročiti u još jedno jedinstveno mesto – Luostarinmäki muzej zanatstva. Godine 1827. skoro ceo grad je uništen u požaru. Jedini deo grada koji je ostao čitav bio je Luostarinmäki, koji je bio izdignut na brdašcetu. Danas se ovaj kompleks sastoji od 18 građevina. Ovde možete posetiti poštu, tkaonicu, štalu, pekaru, kao i kuće iz 19. veka. Zelene površi koje ga okružuju čine ovo odličnim mestom za šetnju. Za razliku od toga, dok budete šetali uz reku, u ulici Läntinen Rantakatu naići ćete na apoteku iz 19. veka koja je puna lekova iz tog vremena. 

Da li se pomalo osećate kao dete? U tom slučaju obavezno posetite Naantali na ostrvu Kailo, gde je izgrađen zabavni park The World of Moomins. On je zapravo identična replika sela u kom su živeli likovi iz knjiga i stripova umetnice Tove Jansson. Tamo ćete upoznati sve Moomin trolove i možete svirati harmoniku ili razgovarati s njima. 

Za romantičnu večeru idealan je neki od restorana na brodovima ukotvljenim na obali reke Aura. Više ne plove, zbog toga što su previsoki da bi prošli ispod mostova, ali će vam i dalje pružiti lep ugođaj. Da li ste ipak raspoloženi za jednu vikinšku gozbu? Posetite Viikinkiravintola Harald. Dekor od drveta i životinjske kože na sedištima pružaju savršen dekor za meso, koje se ovde služi na pladnju i – u njega je zaboden mač. Atmosfera je zaista posebna ovde. Skandinavska kuhinja ne vrti se samo oko mesa, kako se to može pretpostaviti na prvi pogled, već nudi i odlično pripremljeno povrće, tako da će i vegetarijanci pronaći nešto za sebe.

✔️ Postoje li posebne ponude za letove za Turku na eSky.rs?

Na web stranici eSky.rs redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cenama. Pratite nas i inspirišite se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta za Turku?

Na eSky.rs dok vrpite rezervaciju avionske karte, takođe možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i prijatno.

✔️ Ako rezervišem let za Turku, mogu li da rezervišem ujedno i smeštaj?

Na eSky.rs nudimo pretraživač smeštaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smeštaju u mestu, u kojem putujete, čak i pre putovanja. Smeštaj može da se rezerviše nezavisono od karte ili kao deo Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove za Turku?

Budite sigurni, da na eSky.rs ponuda letova za Turku uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizovane za visoki standard.

Korisne informacije o aerodromima u Turkuu

Popularne avio kompanije za Turku

Tražite smeštaj? Proverite najbolje hotele u Turkuu

Nađite smeštaj u Turkuu