Jelovnik

Pretražite letove do Norveške

Norveška

 • Havesund
 • Olesund
 • Molde
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: norveški
  Vremenska zona: UTC+2 (leto), UTC+1 (zima)
  Valuta: Norveška kruna (NOK)

 • Okupljanje Vikinga

  Svakog juna u Avaldsnesu se održava Vikinški festival. Tada možete uživati u sportskim borbama i posmatrati kulinarske demonstracije, a takođe i gledati oživljavanje prizora iz vikinške svakodnevice. Na vašaru ćete pazariti oklope i oružje, kao i nakit. 

 • Muzej Dokken

  U Starom gradu posetite Dokken Muzeum, u kojem su izloženi eksponati iz 19. veka. Ovde možete videti kako se nekada živelo i radilo u Havesundu.

 • Plaža

  Verovatno to ne očekujete od ovog grada, ali Havesund se može pohvaliti i odličnom peščanom plažom koja privlači porodice da na njoj uživaju u sunčanim letnjim danima. Voda je ovde dovoljno topla za plivanje.

Šta videti u Havesundu

Havesund je šarmatni lučki gradić na jugozapadnoj obali Norveške. U njemu su nekada živele važne vikinške vođe. Harald Lepokosi, prvi kralj Norveške, vladao je iz obližnjeg Avaldsnesa. Uspomena na Vikinge i dalje se neguje u gradu. Havesund je ovaj status dobio 1855. godine. Tokom vekova, ovaj kraj se razvio zbog bogatog ulova haringi.

Jedna stvar koja će vas nesumnjivo očarati u Havesundu je njegova arhitektura. Gradska većnica, izgrađena 1931. godine, smatra se jednim od najlepših neoklasičnih zdanja u Norveškoj. Sa nje se pruža odličan pogled na glavni gradski trg i park iz 1949. godine. Ništa manje šarmantna su zdanja uz luku. Prošetajte se kejom kako biste otkrili šta to sve Havesund ima da ponudi.

Kada se nađete u Avaldsnesu, nemojte propusitti da obiđete Crkvu Svetog Olafa iz 1250. godine. Nepretenciozna kamena zgrada jednako jednostavne unutrašnjosti transportovaće vas u vreme srednjovekovne Norveške. Kako arheolozi tvrde, u ovom kraju ima još da se istražuje. U obližnjoj šumi naići ćete na repliku farme iz vikinškog doba. Otvorena je za posetioce. Uverićete se u to kako je tada izgledao život, a pre svega ribolov, obrađivanje polja i zanatski radovi.

Ako ste se zasitili obilazaka i želite da se upustite u neku zahtevniju fizičku aktivnost, Havesund će zadovoljiti vaše potrebe. Na izboru su vam veslanje, skijanje, planinarenje, vožnja bicikla. Ovo poslednje je naročito popularno. U ovom kraju vas čeka nekoliko biciklističkih staza, a sve su različitih nivoa težine. Naći će se ponešto za svakoga!

A kada budete ogladneli tokom putovanja, nemojte gubiti vreme u potrazi za restoranima i odmah se uputite u Naturbakst, porodičnu pekaru u ulici Haraldsgata (otvorena je i nedeljom). U njoj se služe ukusni sendviči i peciva koje možete jesti tamo ili poneti za usput. Ako ste već ozbiljno gladni, svratite u Brasserie Brakstad u ulici Kaigata i naručite riblju čorbu. Služe i odličan losos. Ne propusite ni Naustet Spiseri u ulici Aasbygata – jelovnik nije preobiman, ali na njemu se nalazi izvrsna morska hrana. 

Popularne avio kompanije do Norveške