Menu

Pretražite letove do Norveške

Norveška

 • Olesund
 • Havesund
 • Molde
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: norveški
  Vremenska zona: UTC+2 (leto), UTC+1 (zima)
  Valuta: Norveška kruna (NOK)

 • Grad gori

  Godine 1904. grad izgrađen mahom od drveta skoro je potpuno uništen u požaru. Iako je to bio jedan od najvećih požara u istoriji Norveške, samo je jedna osoba tom prilikom poginula.

 • Olesund u pop kulturi

  Pevač benda Sun Kill Moon, Mark Kozelak napisao je pesmu inspirisan Olesundom. Objavljena je na albumu „Admiral Fell Promises“.

 • Veoma cenjena priroda

  Među fjordovima u blizini Olesunda izdvaja se jedan – fjord Geirangerfjord, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske prirodne baštine.

Šta treba obići u Olesundu?

Olesund je lučki grad smešten na zapadnoj obali Norveške. Prostire se preko različitih ostrva i jednog poluostrva, a obuhvata i nekoliko fjordova. Početkom 19. veka u gradu je živelo 300 ljudi, a na kraju tog veka – više od 8.000. Takav brz razvoj omogućila je dobra lokacija, zahvaljujući kojoj se znatno razvilo pecanje, uglavnom bakalara.

I danas je grad u samom vrhu ribarstva i riboprerađevačke industrije u Norveškoj. To je malo mesto, koje naseljava tek nešto više od 40.000 ljudi, ali je veoma zanimljiva destinacija za turiste.

Grad je izgrađen veoma dosledno zbog činjenice da su skoro sve zgrade podignute za samo nekoliko godina početkom 20. veka, nakon ogromnog požara koji je bio zahvatio grad. Njegova ar nuvo arhitektura privlači mnogo ljubitelja ovog stila. Olesund je, zajedno sa Barselonom i Budimpeštom, deo organizacije Réseau Art Nouveau Network koja ujedinjuje gradove u stilu secesije. Ako želite da saznate nešto više o intrigantnoj arhitekturi ovog grada ili o samom ar nuvo stilu, posetite Secessionist Center Jugendstilsenteret.

Olesund je odličan izbor za ljubitelje prirode, pošto se u njemu spektakularne planine susreću sa beskrajnim vodama Norveškog mora. Ovo je divno mesto za aktivno uživanje u skijanju ili pešačenju do obližnjih planina, sa kojih se pruža neverovatan pogled.    

Najstariji deo grada nalazi se na samoj ivici jednog ostrva, zbog čega je pogled na more fenomenalno uparen sa arhitekturom u stilu secesije. U blizini njega se nalazi Atlanterhavsparken, jedan od najvećih slanih akvarijuma u čitavoj Skandinaviji, koji je glavna turistička atrakcija ove oblasti. Olesund nije tipičan norveški grad, a poseta njemu zaista će vas oplemeniti.

Popularne avio kompanije do Norveške