Službeni jezik: turski
Vremenska zona: UTC +3
Valuta: Turska lira (TRY)
Adana je najtopliji grad u Turskoj, te bude i više od 300 sunčanih dana u godini. Ako biste da izbegnete velike vrućine, posetite je u periodu od početka maja do sredine juna.
Šezdeset kilometara severozapadno od centra Adane nalazi se stari kameni most Varda Köprüsü. Njegova spektakularna konstrukcija sigurno će zaintrigirati ljubitelje Džejmsa Bonda, jer se pojavljuje u filmu „Skyfall“.
Ako biste jedan dan da posvetite sunčanju i kupanju, posetite Karataš ili Jumurtalik, gradove koji se nalaze na oko sat vremena vožnje od Adane, ili pak veštačko jezero prozirne vode Sejhan Dam, koje je u severnom delu grada.
Sa svojih više od 1,6 miliona stanovnika Adana je jedan od najvećih gradova u Turskoj i najstariji neprekidno naseljeni grad na svetu. Iako danas izgleda kao moderan grad, turiste privlače njeni drevni koreni i istorija.
Najveća znamenitost u gradu je džamija Sabanci Merkez Camii, od čije veličine i lepote će vam zastati dah. Ova moderna bogomolja (jer je otvorena 2008. godine) prima 20.000 ljudi. Treba je posetiti i danju, da biste videli kvalitet ukrasa u njoj, ali i noću, kada njenih šest minareta počinju prelepo da svetle. Džamija je okružena uredno održavanom zelenom zonom koja se zove Merkez Park (glavni park). Ovo je omiljeno mesto stanovnika Adane kada žele da se osveže u danima kad je vrućina velika.
Još jedna znamenitost koju treba videti u centru je kameni most Taşköprü na reci Sejhan. Potiče još iz starorimskog perioda. Do 2007. vozilima je bio dozvoljen pristup, ali sada je pristup mostu zabranjen. U starom delu Adane dominiraju tesne ulice u kojima je mnoštvo džamija. Među njima treba pomenuti Ulu Camii, veliku džamiju sa 32 metra visokom sahat-kulom (najvišom u Turskoj) i Ağca Camii – najstarije sveto mesto u Adani. Ova četvt poznata je po trgovini, tako da ćete ovde naći brojne prodavnice, radnje i ulične tezge.
Adana se može pohvaliti najboljim receptom za kebab u Turskoj. Takozvani Adana Kebabı (još se naziva i Kıyma Kebab) služi se od začinjene jagnjetine, sa grilovanim povrćem na onome što Turci nazivaju pide – testo nalik pici, a oblika čamca. Gde se može pojesti stvarno ukusna hrana? Svakako na kiosku Kazım Büfe u ulici Cemalpaşa Mahallesi, u Birbiçer Kebap Salonu u ulici Hanedan Mahallesi i u Kebapçı Şeyhmusu ulici Tepebağ Mahallesi. Ako želite da eksperimentišete, zatražite šalgam (şalgam), piće od fermentisane cvekle. Ako vam se jede desert, naručite alvu, jer turska je, pretpostavljate, najbolja na svetu.