Službeni jezik: španski; kečua i ajmara
Vremenska zona: UTC -5
Valuta: Sol (PEN)
Suveniri, kožne torbe, nakit i tradicionalne peruanske nošnje nalaze se u prodavnici Artesania na trgu Armas. Za hranu treba posetiti kraj u kome se nalazi ulica Av. Luzuriaga.
Najbolje vreme za put peške jeste u periodu od kraja juna do početka avgusta, kada temperatura nije visoka i nije previše kišovito.
Samo u Nacionalnom parku Uascaranu možete videti retku vrstu biljke Puja Raimondiego. Ona cveta jednom u 50 do 75 godina, dostižući visinu svog cveta do čak 8 metara.
Uaraz je mali grad koji se nalazi u regiji Ancash u Peruu. Sa obe strane okružen je veličanstvenim planinskim područjem Cordillera Blanca i Cordillera Negra. Mesto je poznato kao linija starta za planinarenje, između ostalog na području Nacionalnog parka Uskaran.
Uaraz se nalazi na visini od 3000 metara iznad nivoa mora, u takozvanoj aveniji Ualijas (mala ulica Huaylas), dolini gde protiče reka Santa. Živopisni pogledi sa planinskim vrhovima u prvom planu, mogućnost da se bavite zimskim sportovima i devičanstvena priroda nacionalnog parka Uskaran čine ovaj region popularnim među turistima, koji ga posećuju iz čitavog sveta, krećući na planinarenje, na primer, poznata dugačka ruta Santa Kruz od nekoliko dana. Odatle možete krenuti u potrazi za pre-Incas ruševinama do Chavín de Huantar ili Wilcahuaín. Na prvom mestu postoje dobro očuvani stambeni objekti plemena Chavín, a na drugom – ljudi Wari. Vredi obići još i Regionalni muzej Ancash, tamo se nalazi najveća kolekcija istorijskih kamenih skulptura u Južnoj Americi.
U gradu možete se sakriti od vrućine na zelenim trgovima, na primer u centru, na Trgu Armas ili Trg Belen, takođe i u parkovima, npr. crkva San Francisco. U blizini grada proleća su takođe jako topla, na primer Monterrey (oko 10 km severno od centra grada) ili Chancos (27 km severno od centra). Ljudi koji vole aktivan odmor, zasigurno neće zažaliti ako se otisnu na put ka jezerima koja se nalaze među planinama: Laguna Churup, Laguna de Aguak ili Laguna 69. Ako želite doći do njih, morate se pripremiti za celodnevno planinarenje – zaista vredi videti pogled koji oduzima dah.
Kuhinja regiona Uarez zasniva se na tradicionalnim jelima, tipičnim za planinarsko područje Perua. Među njima, poznato širom sveta jeste jelo Picante de Cuy, što predstavlja pečeno morsko prase u sosu od crvenih začina. U barovima i na štandovima, na primer na pijaci, možete kupiti pileću supu, zvanu Llunca de gallina, kao i Charqui de Chancho, usoljeni i dimljeni komadići mesa. Veoma ukusno, ali zahteva dugu pripremu, jeste Pachamanca, jelo od mesa koje se peče ispod kamenja sa kukuruzom i krompirom. Gde jesti? Mi preporučujemo, na primer, jeftine restorane poput 13 Buhos, Junagan She oraz Taita.