Službeni jezik: turski
Vremenska zona: UTC +3
Valuta: Turska lira (TRY)
Juna 29. crkva slavi dan Svetog Petra i Pavla kao praznik. Vredi doći na liturgiju koja se svake godine održava u Crkvi Svetog Petra u pećini kako biste osetili religijski naboj ovog mesta.
Sapun od maslinovog ulja i svila su među najpoznatijim proizvodima iz regiona Antakije. Ako želite da nešto od toga kupite, idite u bazaski deo grada (çarşı) u blizini Velike džamije.
Arheološki muzej je zatvoren ponedeljkom, kao i svakog prvog dana crkvenog praznika do podneva. Posetioce prima od 9 do 18.30 h u sezoni i od 8 do 16.30 van jeka sezone.
Grad Antakija – koji su Turci nazvali Hataj – odiše više arapskim nego turskim stilom života. Na svakom koraku možete videti uticaj bliskoistočne kulture, ali isto tako i hrišćanstva, jer je Antakija (drevna Antiohija) bila važan njegov centar.
Ovaj grad na 22 kilometra od obale Mediteranskog mora ne može privući posetioce svojim lepim plažama, ali i pored toga ima mnogo zanimljivog da ponudi. Otkrijte koje su njegove najveće znamenitosti…
U rimsko doba, Antiohija je bila treći po veličini grad Starog sveta. Nažalost, nije mnogo sačuvano iz tog perioda, jer je u 6. veku nove ere grad pretrpeo veliki zemljotres. Ono što se danas može videti, na primer, samo je jedan od pet nekadašnjih mostova na reci Orontes, a sačuvani su i predivni mozaici koji potiču iz perioda od 2. i 4. veka nove ere. Oni su izloženi u Arheološkom muzeju Hataja (Arkeoloji Müzesi), jednoj od najvećih atrakcija u gradu. U ovom turskom muzeju smeštena je druga po veličini kolekcija mozaika na svetu (najveća je u Raveni).
Lista stvari koje treba obići u Antakiji trebalo bi da uključuje i Crkvu Svetog Petra u pećini (Aziz Petros Kilisesi), koja je samo dva i po kilometra od centra grada. Do nje možete otići peške, kolima ili autobusom. Prema predanju, apostoli Petar (i Pavle posle njega) propovedali su hrišćanstvo upravo na ovom mestu. Zanimljiv podatak je da su tu pećinu – još iz vizantijskog doba – u 11. veku obnovili krstaši. Oni su dogradili gotičku fasadu, tako da danas, umesto pećini, možemo da se divimo čitavoj crkvi uklesanoj u stenu.
Region u kom je Antakija graniči se sa Sirijom, tako da se odmah primeti da je arapska kultura imala velik uticaj na arhitekturu grada, ali i na lokalnu kuhinju. Da biste utonuli u atmosferu, prošetajte se uskim uličicama sa načičkanim prodavnicama i natpisima na arapskom, a onda pođite ka jednoj od glavnih džamija u gradu – Velikoj džamiji (Ulu Camii) i džamiji Habib-i Neccar, koja je najstarija muslimanska bogomolja u celom regionu. Ako volite bliskoistočnu kuhinju, ovde se nećete razočarati – probajte lokalna jela začinjena svežom nanom ili specijalitete od leblebija (npr. humus), kao i tradicionalni sir sa biljem, čorbe s jogurtom i kebabe. A ako volite slatkiše, obavezno probajte künefe iz ovog kraja – nećete se pokajati!