Službeni jezik: portugalski
Vremenska zona: UTC -3
Valuta: Real brazylijski (BRL)
Ime grada dolazi od reči mayr-abá, što znači sin autohtone žene i belog čoveka.
U periodu od 1905. do 1914. godine, Brazil je držao monopol u prodaji gume čitavom svetu, pošto je glavni sastojak za prozvodnju gume dobijan od divljeg drveća koje je raslo u Amazoniji.
Pre nekoliko godina u gradu je sagrađen ogroman tržni centar - Shopping Pátio Marabá, gde pored popularnih prodavnica postoje i restorani i bioskop.
Maraba je grad i upravni centar države Para, smešten u severnom delu Brazila. Osnovan je na konjukciji dveju reka Itacaiúnas i Tocantins i tačno na ovom mestu gde je smešten, danas je to istorijski centar. Kroz grad protiče reke Transamazonian koji spaja Amazoniju sa brazilskom obalom.
Tokom 16-og veka Portugal je istraživao područja severnog Brazila, ali je basen Itacaiúnas ostao netaknut od strane osvajača. Tek 1884. godine begunci iz provincije Goiás došli su u ovom mesto i osnovali su naselje Burgo do Itacayúnaon na levoj oblai reke Tocantins. Posle nekoliko meseci, gumeni festiva je počeo da privlači nove doseljenike. Uskoro, poznati trgovac Francisco Coelho da Silva je osnovao centar za trgovinu gumom - Pontal do Itacayúna, uobičajno zvat Casa Marabá. Ali Casa Marabá stekla je 1913. službeni status opštine i grada. Novi doseljenici bili su privučeni plantažama brazilskog oraha i rudnicima dijamantima.
Šta vredi videti ovde? Upoznajte grad iz muzeja Municipal de Marabá, zahvaljujući njemu bićete u prilici da naučite o istoriji domorodačkog stanovništva, njihovoj kulturi i razumećete bolje fenomen „gumene groznice“. U zgradi muzeja održavaju se kursevi pevanja i plesanja. Ako vas interesuje lokalna umetnost i kultura regiona, obiđite muzej Artes Municipal Pedro Morbach. Savršeno mesto za odmor je Praia do Tucunaré – idite tamo čamcem, ležite na plaži i plivajte u kristalnoj čistoj vodi reke Tocantins. Ako volite dobar zvuk žive muzike, idite u klub Maverick 73.
Kuhinja ovog regiona bogata je različitim lokalnim jelima. Probajte pato no tucupi – pačetina u specijalnom sosu od fermentisanog manioca. Vredi probati afro – brazilsku grickalicu vatapá - napravljena od hleba, škampi, kokosovog mleka, fino samlevenog kikirikija i palminog ulja pomešanog u kremasti sos. Dobar izbor je taođe i maniçoba – praznično jelo pripremljemo od mlevenih i pravilno pripremljenih listova manioce i različitih vrsta mesta. Preporučujemo vam restorane Bambu i Tertulia Churrascaria.