Meni

Pretražite letove od aerodroma Stuttgart Airport

Stuttgart Airport

 • Opšte informacije

  Službeni jezik: nemački
  Vremenska zona: UTC+2 (leto), UTC+1 (zima)
  Valuta: Evro (EUR)

 • Pravac u zoološki vrt!

  Svi koji vole zelene oaze u velikom gradu treba da svrate u Vilhelmu, objekat koji čine zamak palata i park, u kojem je, u jednom od najzanimljivijih zooloških vrtova u Evropi, smeštena i čuvena Kuća majmuna.

 • Vinska kultura

  Regija je poznata po proizvodnji vina. Sam Štutgart ima 17,5 hektara vinove loze i brojne vinarije širom grada (na nemačkom Besenwirtschaft). Od maja do oktobra možete poći u obilazak kompanije Stuttgart-Marketing GmbH zvani Viniculture Tour.

 • Kupovina za sve

  U Dorotheenstraße br. 4 nalazi se zdanje u stilu secesije u kojem se nalazi Markthalle Stuttgart, pijaca sa zdravom i kvalitetnom hranom. Na prvom spratu je restoran iz kojeg možete uživati u savršenom pogledu na čitavu pijacu i osetiti izuzetne mirise proizvoda.

Šta videti u Štutgartu

Štutgart je savršen za ljubitelje vozila, posebno onih luksuznih, kao što su Mercedes ili Porsche. Ali ovaj grad u Švapskoj ima mnogo više toga da ponudi. Evo šta u njemu treba videti, gde ići, gde jesti...

Najpoznatije znamenitosti grada su spektakularni muzeji kompanija Mercedes i Porsche. U prvom, koji se nalazi u Mercedesstraße br. 100, na čitavih 9 spratova i 16.500 kvadratnih metara površine može se smestiti 160 vozila. U drugom, na Porscheplatz br. 1, možete ne samo pariti oči novim modelima već i osetiti nalet adrenalina kada budete rezervisali vožnju u nekom od sportskih automobila, po ceni od 99 evra za sat vožnje. Treba znati i da za kupovinu jedne ulaznice, za drugi od ova dva muzeja dobijate popust od 25% na cenu karte. Ako uđete sat vremena pred zatvaranje, koje je u 18 h, cena ulaznice svakako je upola cene (4 evra).

Kada je obilazak grada u pitanju, nemojte propustiti centar Štutgarta. U okolini ulice Königsstrasse, koja je najpoznatija pešačka zona i mesto za šoping u gradu, naići ćete na mnoga istorijska zdanja, kao i obližnje uličice ispunjene najboljim kafićima i restoranima. Za popodnevni piknik na travi ili kraj fontane divno mesto je trg Schlossplatz, zaklonjen zamkom. Vredi posetiti i park Kilesberg u severnom delu Štutgarta. On nudi ne samo uređene staze za šetnju već i vožnju u vozu na uske šine (samo tokom leta) ili najlepši pogled na grad sa vrha 40 m visoke kule koja je izgrađena u stilu visećih mostova i otvorena za javnost 2000. godine. Do parka možete doći vozom U5 ili autobusima 43, 44 i 50.

Štutgart će potpuno zadovoljiti ljude koji tokom puta vole da uživaju u gastronomiji novog grada. Švapska kuhinja možda nije zdrava, ali je veoma ukusna. Šta prvo probati? Definitivno Spätzle, tradicionalne testenine s jajima koje se kuvaju na različite načine, npr. sa sirom (Käsespätzle), sa govedinom i krompirom (Gaisburger Marsch) ili leblebijama i kobasicom (Linsen mit Spätzle und Wienerle). Naučićete da se nešto kraće rezance od Spätzle naziva Knöpfle. Još neka zanimljiva jela su: Maultaschen, testenina kockastog oblika punjena mesom i povrćem, Saure Kutteln, iznutrice sa sirćem i borovnicama, kao i Wurstsalat – salata sa šunkom sa dodatkom ulja i sirćeta. Ovakva regionalna kuhinja služi se u resotranima poput Weinstube am Stadtgraben, Zum Ackerbuerger, Der Rote Hirsch ili Ochs-n Willi.

Popularne avio kompanije Stuttgart Airport

Red letenja: Štutgart