Meni

Pretražite letove iz Afganistana do Brazila

Brazil

 • Brazilija
 • Kampinas
 • Fortaleza
 • Salvador
 • Manaus
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: portugalski
  Vremenska zona: UTC-3 (leto), UTC-2 (zima)
  Valuta: Real brazylijski (BRL)

 • Obilazak automobilom

  Projektanti grada su pretpostavili da će u budućnosti svi imati automobile i da se neće kretati pešice po gradu. U gradu zato nema mnogo trotoara i pešačkih prelaza, pa su glavni vidovi prevoza autobusi, metro ili vaša sopstvena kola.

 • Pogled na ostrvo iz mašte

  Za interesantan pogled na grad idite na vrh tornja Torre de TV, u blizini avenije Eixo Monumental. U ovoj novoj zgradi, na nivou od 80 metara visine, nalazi se restoran. Na donjem nivou postoji i umetnička galerija.

 • Uz jezero

  Tokom gradnje grada napravljen je veštački vodeni basen – jezero Paragonoa. Sada je ovo stanovnicima omiljeno mesto za vodene sportove, opuštanje i roštilj, a možete posetiti i neki od restorana i barova na njegovoj obali.

Šta videti u Braziliji

Glavni grad Brazila, smešten na ogromnom platou nekih 1.000 kilometara od obale Atlantskog okeana, izgrađen je tokom pedesetih godina 20. veka za 41 mesec. Uprkos svojoj kratkoj istoriji, to je mesto u kojem je kulturna ponuda veoma raznovrsna, atmosfera u gradu je odlična, a stanovnici veoma srdačni.
 
Građevine ovog grada smatraju se remek-delom moderne arhitekture 20. veka i stoga je on uvršćen u Uneskovu listu svetske baštine. Namera urbanista bila je da plan grada iz visine izgleda kao ptica u letu. „Glava“ Brazilije sastoji se tako od vladinih ustanova, sudova, ambasada i katedrale Naša Gospa od Aparesida, „telo“ čine škole, crkve, radnje i sportske ustanove, dok su „krila“ stambene četvrti. U panorami grada dominiraju soliteri i blokovi zgrada od čelika, betona, stakla i mermera. Brazilci su ga nazvali ostrvo iz mašte, ilha de fantasia, jer je nikao bukvalno ni iz čega.

Najveća turistička ruta u glavnom gradu Brazila je potez zvani Eixo Monumental, na kojem se nalaze Trg Tri moći – Praça dos Trés Poderes, kongres (Congresso Nacional), predsednička palata (Palácio do Planalto) i vrhovni sud (Supremo Tribunal Federal), kao i panteon (Panteão) i maketa grada. U ulici ministarstava (Esplanada dos Ministérios) nalazi se katedrala Naše Gospe od Aparesida, čije je zdanje jedan od najzanimljivijih primera moderne arhitekture i ujedno i simbol grada. Ulaz u ovu crkvu je besplatan. U njenoj blizini je Nacionalna biblioteka (Biblioteca Nacional Nacional Leonel de Moura Brizola), Palata pravde (Palácio da Justiça), Narodno pozorište (Teatro Nacional) i Narodni muzej (Museu Nacional Honestino Guimarães).

Brazilija, kao mesto u kome žive ljudi poreklom iz različitih krajeva zemlje, nema neku tipičnu lokalnu hranu. U restoranima, popularnim menzama gde se hrana plaća na gramažu ili u barovima mahom u stambenim naseljima (npr. u ulici CLS 405) služe se jela iz drugih krajeva Brazila. Najpoznatija od njih su acarajé, pržene ćufte od pasulja sa škampima, ceviche – salata sa morskom hranom, kao i pečeno meso churrasco. Odlična brazilska hrana može se naći u Taypá Sabores Del Perú u ul. Quadra Shis Qi 17, Kiosky da Rosa u ul. Quadra 1303 i u Feitico Mineiro u ul. Setor Stn.