Meni

Pretražite letove iz Srbije do Azerbejdžana

Azerbejdžan

 • Baku
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: azerski
  Vremenska zona: UTC +4
  Valuta: Azerbejdžanski manat (AZN)

 • Zovem se Bond!

  Mnogi ne znaju da je u Bakuu, na naftnim poljima, snimljena scena iz filma o Džejmsu Bondu. Bilo je to za “The world is not enough” sa Pirsom Brosnanom, koji je premijeru imao 1999. godine.

 • Baku – prestonica zabave

  Baku se našao na rang-listi deset najboljih gradova za noćni provod koju je pripremio Lonely Planet, prestižni izdavač turističkih publikacija.

 • Grad koji ostavlja utisak

  Baku nazivaju, zahvaljujući njegovoj lepoj ali i eklektičnoj arhitekturi (veći deo grada čine kuće iz 20. veka, ali ne manjka mu ni solitera), Parizom Istoka, a takođe i Dubaijem Kavkaza.

Šta videti u Bakuu

Baku – prestonica, ali i najveći grad Azerbejdžana, takođe je i vodeći po veličini u čitavom Kavkaskom regionu. Ovo je glavni grad koji se od svih svetskih nalazi na najnižoj nadmorskoj visini, a u njemu živi četvrtina čitavog stanovništva Azerbejdžana. U svom razvoju Baku se oslanja na naftu i rudarstvo.

Najzanimljiviji i najreprezentativniji deo Bakua, Stari grad, možete posetiti pešice, krećući se od morske obale ili sa Trga fontana. Do tamo možete stići i metroom, čija je prelepa stanica tik uz jednu od dve gradske kapije. Stari grad je prošaran renoviranim ulicama od mermera, a bulevar koji se proteže uz morsku obalu dugačak je nekoliko kilometara. U njemu se nalazi mnoštvo restorana, moderna luka. Na svakom koraku taksiji u britanskom stilu čekaju da prevezu putnike. 

Star grad u Bakuu, okružen zidinama iz 11. veka, toliko je divan da je dodat na listu svetske baštine koju je sastavio UNESCO. Obavezno obiđite jedan od trgova u tom delu grada – recimo Azalding, na kojem je sedište vlade, ili Gradski trg, koji krasi spomenik Hejdaru Alijevu, predsedniku države 1993–2003. godine, čija je vlast po njegovoj smrti prebačena na njegovog sina. U centru grada nalaze se i prodavnice vrhunskih, svetski poznatih dizajnera. 

Stanovnici grada ponosni su na lokalna jela, a šta je to što možete pojesti u Azerbejdžanu? Šiš-kebab između ostalog, ali ne samo onaj od ovčetine već i onaj od pilećeg mesa, ribe, punjen plavim patlidžanom ili krompirom. Veoma popularno jelo je i dolma, a to je sarma s mesom u vinovoj lozi. Probajte i dyushbar, valjuške od ovčetine koje se služe kao kuvano jelo. Pijte i čaj, koji se priprema na način specifičan za ovo mesto: veoma je aromatičan i služi se u veoma lepo ukrašenim čašama.

Nekada se smatralo da se kvalitetna hrana iz nekog kraja može jesti samo u privatnosti doma kakvog lokalca. Danas i stanovnici i posetioci mogu da biraju u obilju izvrsnih restorana. Među onima koje preporučujemo su Shah u ulici N. Rafiyev 25A, Nargiz u ulici Tarlan Aliyerbeyov 9 ili Firuze u ulici T. Alitarbeyov 14.