Meni

Pretražite letove iz Srbije do Brazila

Brazil

 • Salvador
 • Resife
 • Brazilija
 • Fortaleza
 • Kuritiba
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: portugalski
  Vremenska zona: UTC -3
  Valuta: Real brazylijski (BRL)

 • Uzbudljiva avantura


  U Salvadoru se održava najveći ulični karneval na svetu. Traje šest dana i šest noći i počinje nedelju dana pre početka uskršnjeg posta. Za to vreme, ulice u gradu u dužini od 19 kilometara ispuni oko milion i po plesača, muzičara, prolaznika i turista.

 • Kolonijalni sjaj

  U katedrali Igreja de São Francisco čuva se jedna od najvećih kolekcija azuležo pločica, kako se nazivaju ove rakošno oslikane keramičke pločice karakteristične za Portugal. Osim njih, u ukrašavanje baroknog oltara u crkvi uloženo je 100 kilograma zlata. To se mora videti.

 • Traka za želju

  Lembrança do Senhor do Bonfim da Bahia je naziv za raznobojne trake koje od pre nekoliko stotina godina građani vezuju za vrata na crkvama, ali i oko ruke, uvereni da donose sreću. Možete ih kupiti kod uličnih prodavaca.

Šta videti u Salvadoru

Salvador je obavezno mesto za svakog ko posećuje Brazil. To je najživopisniji grad na svetu, koji posebno karakterišu šarene fasade zgrada, lokalne nošnje i vrata crkava ukrašena mašnama i trakama. Rajske plaže i ukusna lokalna hrana takođe doprinese da poželite da vreme provedete u njemu.

Mesto koje su osnovali doseljenici iz Portugala u 16. veku je najstariji grad u Brazilu. Zahvaljujući svojoj lokaciji na obali Atlantskog okeana, godinama je bio najvažnija luka u svetu. Procvetao je najviše u periodu baroka – čak i danas u starim delovima grada možete se diviti bogato osmišljenim i raskošno ukrašenim biserima arhitekture iz te epohe, kao što je Katedrala Svetog Franje (Igreja de São Francisco). Topografija Salvadora takođe je veoma jedinstvena – grad se prostire na nekoliko različitih nivoa planinskog venca i podeljen je na gornji deo, koji se zove cidade alta, i donji deo, nekih 70 metara niže – cidade baixa. Od jednog kvarta do drugog možete stići spektakularnim liftom Lacerda, gradskom gondolom Plano Inclinado Gonçalves ili jednim od brojnih autobusa.

U gornjem gradu nalazi se staro gradsko jezgro Pelorinjo, koji je na spisku kvartova koje štiti UNESCO. Ovo ime je naziv za stub srama, a nastalo je u toku neslavne kolonizatorske istorije Salvadora. Na tom mestu bila je tržnica robova iz Zapadne Afrike i jedino u obližnju crkvu Igreja do Rosário dos Pretos bio im je dozvoljen ulazak, sve do kraja 19. veka. Do pre tri decenije ovaj kvart je bio opasan i zapostavljen. Danas je to turistička zona, sa otmenim restoranima i hotelima, kao i majstorski renoviranim šarenim zgradama. Uticaj Afrike i dalje se oseća u kulturi Salvadora, u pogledu njenih jezika, hrane, šarene odeće, kapuere, po kojoj je ovaj grad najpoznatiji u celom Brazilu, ali i kad su u pitanju običaji i verovanja, u kojima se hrišćanstvo meša sa bogovima Crnog kontinenta.

Gurmani kažu da je kuhinja države Baija, koja je pretrpela neke važne afričke uticaje, najbolja u Brazilu. Možete jesti u restoranima, ali i u mestima gde se prodaje hrana za poneti a u kojima rade žene iz Baije poreklom iz Afrike sa jednobojnim turbanima i u tradicionalnoj odeći. Svakako treba probati acarajé, pržene ćufte od pasulja sa vatapa pastom sa škampima, koje se mogu naći na svakom ćošku, ili jelo moqueca, gustu supu od mleka i kokosovog ulja sa svežom ili dimljenom ribom ili začinjenom hobotnicom. Kad je u pitanju glavno jelo, birajte churrasco (goveđe pečenje) ili carurú – škampe u sosu od ljute papričice i okre. Gde pojesti ukusno jelo? Recimo u Acarajé Da Cira na trgu Largo da Mariquita, Tereza Paim u ul. Rua Odilon Santos, restoranu Kimukeka na aveniji Octavio Mangabeira i u pomalo zapostavljenom, ali i dalje s odličnom brazilskom hranom, Tabuleiro da Cira u ulici Rua Aristides Milton.

 

Popularne avio kompanije na ruti Srbija - Brazil