Jelovnik

Kako da spakujem svoj prtljag za let?

Kako da spakujem svoj prtljag za let?

Predati prtljag (poznatiji kao „skladišteni“ ili „glavni“) transportuje se do skladišta aviona. Možete ga predati svom predstavniku avio-kompanije na mestu prijavljivanja ili na mestu za prijavljivanje prtljaga.

Avio-kompanija preuzima odgovornost za vaš prtljag čim se prijavi i označi. Dobijate deo oznake – obično se nalazi na karti za ukrcavanje – dokument kojim indetifikujete vaš prtljag po dolasku ili podnosite pritužbu na to ako je oštećen ili izgubljen u toku leta.

Naknade za prtljag

Limit težine i broj komada predatog prtljaga definisan je od strane vaše avio-kompanije (proverite dodatne informacije).

Limit prtljaga generalno varira u zavinosti od relcije, klase i konekcije kojom putujete:

158 cm

Maksimalna veličina jednog komada predatog prtljaga (vsina + dužina + širina)

20-32 kg

maksimalna težina od strane low-cost i regularnih avio-kompanija

1-4

broj dozvoljenih komada prtljaga

 

Šta NIJE dozvoljeno u predatom prtljagu?

Zbog bezbednosnih razloga, nije dozvoljeno uneti sa sobom određene stvari u avion. Nezavisno od toga koju avio-kompaniju odaberete, zabranjeno je transportovati eksplozivne, zapaljive materije (alkohol iznad 70%), vatromet, lakše kontejnere za gorivo i lutke eksplozivnih svojstva. Šta više, hemikalije ili toksične supstance uključujući, ali nije ograničeno na: otrov za miševe i pacove, uređaji za suzavac, korozivne hemikalije, farba i razređivači, turistički gasni kertridži nisu dozvoljeni u avionu.

Molimo vas zapamtite!

Uzmite svoje vredne i krhe stvari, poput laptopa, kamere, novca, nakita, dokumenata u prijavljenom prtljagu kako biste izbegli rizik od oštećenja ili gubitka.

Neobičan ili preveliki prtljag

Molimo vas da informišete vašu avio-kompaniju oko bilo kog neobičnog ili prevelikog komada prtljaga (poput bicikle, daske za surfovanje, snowbard, opreme za skijanje ili muzičkog instrumenta) unapred, ne kasnije od 48 sati pred poletanje. Naši operateri call centra pomoći će vam oko svih formalnosti.

Low-cost avio-kompanije

Low-cost avio-prevoznici često naplaćuju prijavljeni prtljag. Ukoliko se odlučite da kupite dodatak za prtljag označite pravo polje dok rezervišete let. Troškovi prtljaga biće uključeni u finalnu cenu pre nego što izvršite rezervaciju.

 • U većini low-cost avio-kompanija, maksimalna težina jednog komada prijavljenog prtljaga iznosi do 32 kg. Ukoliko ste kupili dodatak za prtljag vaš kofer ne može preći ovaj limit.
 • Plaćeni prijavljeni prtljag koji premašuje limit veličine ili težine biće prepoznat kao višak ili neobičan prtljag i predmet dodatnih troškova.
 • Ne možete rezervisati prtljag za dete (malo dete od 0 - 2 godine)
 • Ne možete podeliti težinu između predmeta prtljaga.​
  Na primer, dva putnika putuju zajedno sa prijavljenim prtljagom od 15 kg po osobi, te svakako ne mogu tražiti kofer od 30 kilograma.
 • Proverite veličinu prtljaga datu od strane avio-prevoznika u njihovim uslovima i propisima odeljku na sajtu.

Regularne avio-kompanije

 • Prijavljeni prtljag je obično uključen u cenu karte. Mada, postaje sve uobičajnije da regularne avio-kompanije naplaćuju dodatne troškove oko njega.

 • Limit veličine i količine zavisi od klase kojom se putuje (ekonomska, bizsnis, prva) kao i od destinacije.

 • Svaki prtljag koji prelazi naknade tretira se kao višak prtljaga i dodatno se naplaćuje shodno tarifi.

Ograničenja prtljaga

Pre nego što počnete da pakujete vaš kofer:

 • Proverite detalje i uslove prtljaga avio-kompanije kojom putujete.
 • Proverite šta smete a šta ne smete nositi u ručnom prtljagu i u prijavljenom prtljagu.
 • Zapamtite da je transport tečnosti, gelova i aerosoli zabranjen. Sva kozmetika i pića trebalo bi prenositi u kontejnerima od 100 ml ili manjim. Moraju biti zapakovani u plastičnoj transparentoj kesi. Svaki putnik može sa sobom poneti 1 litar tečnosti na ukrcavanje. Ako želite da ponesete kozmetiku u većim kontejnerima, smestite je u prijavljeni prtljag.

Saveti za pakovanje

Dok pripremate svoj prtljag za let, imajte na umu sledeće:

 • Uvek spakujte nakit, elektronske uređaje, novac, ključeve, lekove, dokumenta i druge vrednosti u prijavljeni prtljag.
 • Osigurajte krhe predmete: umotajte ih u meku odeću ili papir.
 • Izmerite svoj prtljag pre odlaska na aerodrom kao biste izbegli plaćanje troškova prekoračenja prtljaga.
 • Kako biste zaštitili svoj prijavljeni prtljag od oštećenja tokom transporta, pažljivo zatvorite sve brave i rajsferšluse vašeg kofera, ranca ili torbe, obmotajte ih zaštitnom folijom, osigurajte ih kaišom ili ih stavite u futrolu.
 • Uklonite sve oznake prtljaga sa vašeg prethodnog putovanja. Ako ih ostavite, rizikujete da vaš prtljag bude isporučen na pogrešnu destinaciju.
 • Označite svaki komad prijavljenog prtljaga sa vašim kontakt podacima. Specijalne oznake dostupne su na mestima za prijavu prtljaga.
 • Da biste izbegli greške prilikom traženja prtljaga, označite vaš kofer nekim karakterističnim elementom, na primer, trakom ili stikerom.

 

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.pl S.A.

Zainteresirao vas članak ali treba vam više informacija?
Hvala na pomoći

Vaše mišljenje će nam pomoći da kreiramo bolje i više prilagođene članke.

Trenutno nismo u mogućnosti da pošaljemo vaše zabeleške

Pošaljite ponovo ili pokušajte kasnije.