Jelovnik

Koje dokumente trebate poneti sa sobom u avion?

Koje dokumente trebate poneti sa sobom u avion?

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije podseća da uvek prilikom putovanja avionom neophodno je imati sa sobom pasoš.

Ukoliko putujete u zemlje van EEP (Evropski ekonomski prostor), Vaš pasoš mora važiti minimum 3 meseca unapred, a u nekim slučajevima (npr. ukoliko putujete u Keniju i Egipat), minimalno 6 meseci nakon datuma povratka.

Ukoliko je pasoš oštećen ili mu je istekao datum važenja, ni u kom slučaju nije mogući prelazak granice i u takvoj situaciji putniku neće biti dozvoljeno da se ukrca u avion i neće imati pravo na refundaciju avio karte.

Posedovanje adekvatnog, važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš ili za građanje EEP-a – lična karta) je apsolutno neophodno prilikom putovanja u inostranstvo.

Viza

Pre započinjanja putovanja obavezno proverite vizni režim zemlje u koju letite (proverite informacije o trenutno važećem viznom režimu)

Nezavisno od viznog režima u zemljama gde putujete, proverite obavezno i uslove tranzitiranja u zemljama gde presedate. U nekim zemljama je potrebna tranzitna viza za građanje određenih zemalja (npr. u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji).

Naši konsultatni mogu Vam dati osnovne informacije o tome da li je viza neophodna i koja vrsta vize je potrebna. Treba imati na umu da se eSky ne bavi izdavanjem viza i da nije u mogućnosti dati detaljne informacije po ovom pitanju.

Elektronski broj karte i boarding karta

Preporučljivo je imati broj (šifru) rezervacije ili broj elektronske karte prilikom dolaska na aerodrom jer u mnogome može olakšati proces čekiranja. Nedostatak broja rezervacije ili broja elektronske karte može uzrokovati problem u uparivanju putnikovog prezimena sa spiska putnika sa prezimenom u putnoj ispravi i kao rezultat zabranu ulaska u avion.

Ukoliko putujete sa avio kompanijama poput Ryanair-a, Wizz Air-a ili EasyJet-a možete uraditi Vaš check-in putem eSky sajta. Detaljno uputstvo i link za čekiranje primićete u mejlu zajedno sa Vašom elektronskom kartom. Link preusmeriće Vas na sajt gde možete naći formular za check-in – nakon popunjavanja podataka primićete mejl sa potvrdom odrađenog čekiranja i bording kartom. Nemojte zaboraviti odštampati taj dokument i poneti ga sa sobom na let zajedno sa putnom ispravom koju ste koristili za vreme čekiranja.

Vaučer za hotel

Vaučer za hotel koji ste primili na svoj mejl treba odštampati i poneti na put kao dokaz o uplaćenom smeštaju. Na osnovu odštampanog vaučera putnicima uručuje se ključ za njihovu sobu.

Polisa osiguranja

Nakon što nabavite polisu osiguranja putem eSky portala, primićete dokument na mejl koji ste naveli. Trebate ga odštampati i za vreme putovanja uvek nositi sa sobom kao dokaz da posedujete putno osiguranje. Ukoliko nemate osiguranje proverite kako odabrati odgovarajuću polisu.

Drugi dokumenti

Na letovima za neke destinacije ili u određenim okolnostima, neophodno je da putnici ponesu sa sobom određene dokumente kojima mogu dokazati da ništa ih ne sprečava da uđu u avion. Ovde se radi o dokumentima kao što su:

  • Lekarska potvrda kojom se dokazuje da trudna žena može putovati avionom (najčešće neophodna od 28. nedelje trudnoće, ali je vredi imati i ranije)
  • Potvrda o vakcinaciji (ukoliko su vakcine potrebne u zemlji u koju putujete ili u zemljama gde presedate)
  • Dozvolu za prevoz nepraćenog deteta od strane aviokompanije (ukoliko dete putuje bez staratelja)
  • Potvrda od veterinara i pasoš za životinju (ukoliko putujete sa kućnim ljubimcem)
  • Dozvola za prevoz oružja (ukoliko nosite sa sobom npr. oružje za lov)

 

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.pl S.A.

Zainteresirao vas članak ali treba vam više informacija?
Hvala na pomoći

Vaše mišljenje će nam pomoći da kreiramo bolje i više prilagođene članke.

Trenutno nismo u mogućnosti da pošaljemo vaše zabeleške

Pošaljite ponovo ili pokušajte kasnije.