Meni

Pretražite letove do Litvanije

Litvanija

 • Vilnjus
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: litvanski
  Vremenska zona: UTC+3 (leto), UTC+2 (zima)
  Valuta: Evro (EUR)

 • Javni prevoz

  Vilnjus je veoma dobro saobraćajno povezan grad. Gotovo 100 autobuskih i trolejbuskih linija dostupno je skoro tokom čitavog dana. Možete koristiti propusnice za duži period ili kod vozača kupiti kartu za jednu vožnju. 

 • Besplatan obilazak grada

  Svakog dana u podne grupice turista okupljaju se blizu Gradske skupštine kako bi uživale u besplatnom obilasku Vilnjusa sa vodičem. Besplatnu turu ne morate čak ni rezervisati unapred. 

 • Uskršnje palme iz Vilnjusa

  Najbolji suvenir iz Vilnjusa je uskršnja palma. Plete se od slame, cvetova i drugih ukrasa kako bi označila Isusov ulazak u Jerusalim i palmino lišće kojim su ga ljudi tamo dočekivali. Svaka je priča za sebe i ne liči ni na jednu drugu.

Šta videti u Vilnjusu

Pošto je ovo grad festivala, uličnih vašara i izvrsne lokalne kuhinje, očekujte da ćete u Vilnjusu videti i doživeti uzbudljive stvari u bilo koje doba godine da odete.

Naravno, najlepše mesto u Vilnjusu je Stari grad – najveće je gradsko jezgro u ovom delu Evrope i krasi ga skoro 1.500 zdanja (uključujući i mnoga iz perioda gotike) raspoređenih u nekih 70 ulica. Razvio se na mestu nekadašnje naseobine iz davnog 5. veka. Čak i u hladnom periodu godine ovde možete uživati u šetnji njegovim uskim krivudavim ulicama. I nemojte se iznenaditi ako na svakom ćošku budete viđali ulične muzičare i slikare – u Vilnjusu prosto obožavaju umetnike.

U parku Kalnų (Kalnai), i dalje u okviru Starog grada, na desnoj obali reke Vilnije, naići ćete na brežuljak Tri krsta, odakle ćete imati odličan panoramski pogled na grad koji se prostire pod vama. Katedrala Vilnjusa i Palata velikog litvanijskog vojvodstva odavde se savršeno vide. Prvobitni drveni krstovi pojavili su se na vrhu brda u 17. veku, a danas se oni prave od betona.

Tokom juna ljubitelji klasične muzike posećuju Vilnius Festival. Prvog dana maja održava se Dan uličnih muzičara, kada se na svakom ćošku grada načičkaju izvođači svih mogućih vrsta muzike. Na prelasku iz avgusta u septembar održava se Sostinės dienos (proslava dana Vilnjusa), kada grad postaje domaćin ne samo muzičarima već i uličnim izvođačima. U isto vreme u parku Vingis možete uživati u projekcijama filmova. Novembar je, pak, mesec džez festivala.

Četvrtog marta svake godine vreme je za Kaziuko mugė (Sajam Svetog Kazimira). Tradicija ovog sajma stara je gotovo četiristo godina. Tog dana proslavlja se dan Sv. Kazimira, zaštitnika Litvanije. Grad tada još više oživi – brojni turisti i zanatlije pogađaju se oko proizvoda na njegovim ulicama, a i jedni i drugi uživaju u regionalnim specijalitetima. Tako možete nabaviti unikatnu, ručno rađenu grnčariju, ukrasne ćilime, drvene kašike, nakit od ćilibara, tekstilne proizvode dekorisane nacionalnim motivima. Ovde se takođe može kupiti najbolje pečenje iz ovog kraja, kao i dimljena riba ili domaći hleb.

Za ukusnu i jeftinu večeru posetite Būsi Trečias u ulici Totorių g. br. 18. Hrana ovde ima najbolji ukus ako se upari sa nekim od zanatskih piva. Odlična lokalna jela možete pojesti i u mestu Senoji trobelė u ulici Naugarduko g. br. 36. Kad su dani topli, veoma je prijatno sedeti u nekoj od otvorenih bašti u kojima se služi i hrana. Ako vam je ovo prvi put da probate lokalna jela, počnite sa tanjirom sira i šunki

✔️ Postoje li posebne ponude za letove do Litvanije na eSky.rs?

Na web stranici eSky.rs redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cenama. Pratite nas i inspirišite se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta do Litvanije?

Na eSky.rs dok vrpite rezervaciju avionske karte, takođe možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i prijatno.

✔️ Ako rezervišem let do Litvanije, mogu li da rezervišem ujedno i smeštaj?

Na eSky.rs nudimo pretraživač smeštaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smeštaju u mestu, u kojem putujete, čak i pre putovanja. Smeštaj može da se rezerviše nezavisono od karte ili kao deo Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove do Litvanije?

Budite sigurni, da na eSky.rs ponuda letova do Litvanije uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizovane za visoki standard.

Popularne avio kompanije do Litvanije