Meni

Ryanair

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Ryanair na eSky

Cena po 1 odrasloj osobi u dva pravca

Advertisement

✔️ Gde leti avio-kompanija Ryanair?

Avio-kompanija Ryanair leti do mnogih popularnih destinacija. Da biste proverili dostupnost letova, molimo koristite eSky pretraživač.

✔️ Kada mogu kupiti najjeftinije karte za let avio-kompanijom Ryanair?

Za letove avio-kompanijom Ryanair, najbolje je da karte kupite što ranije.

✔️ Koje avio-kompanije operiraju slične rute?

Za destinacije koje operira avio-kompanija Ryanair operiraju i druge avio-kompanije, a možete ih pronaći u pretraživaču na eSky stranici.

✔️ Mogu li da rezervišem hotel zajedno sa letom avio-kompanije Ryanair ?

Korišćenjem pretraživača na eSky stranici, možete rezervisati hotel zajedno sa letom, pod pakrzom Let +Hotel. Ne samo da ćete uštedeti vreme, već i novac zahvaljujući popustu koji nudimo na paket.

Saznajte više o Ryanair

Ryanair

Sa niskim cenama Ryanair je irski avio-prevoznik, koji je najveća i najpoznatija kompanija te vrste u Evropi. I pored kontroverznih ideja, avio-kompanije su veoma popularne među turistima, zahvaljujući jeftinim cenama, iako njihova imena mogu biti veliki izazov za putnike koji traže vazdušne veze.
Rayner, Rayanair, Raynair ili Rynair, čak i Rajaner – sve su to česta imena za avio-kompaniju Ryanair, data od strane ljudi koji su tragali za ne tako skupim mogućnostima za putovanja. Avio-prevoznik pokriva skoro 100 aerodroma na starom kontinentu i jedan u Maroku. Njihovi avioni sleću između ostalog na poljske aerodrome Gdanjski, Bidgošč, Katovice, Krakov, Lublin, Lođ, Modlin, Poznanj, Žešov, Ščećin i Vroclav. U mreži destinacija irske avio-kompanije nove linije se dodaju svake godine.
Avio-kompanija je osnovana 1985. od strane porodice Rajan (Ryan): Kristi Rajan, Liam Lonegen – vlasnik irskog tur-operatora „Club Travel” i irskog biznismena Toni Rajana – osnivača kompanije Gines Pit Avijacija (Guinness Peat Aviation). Prvi istorijski let obavljen je sa modelom aviona Embraer Bandeirante na liniji Voterford – London Getvik. Godinu dana kasnije avio-kompanija je počela da leti na relaciji Dablin – London Luton.
Iz godine u godinu broj putnika koji koriste usluge Ryanair se povećavao. Zbog gubitaka koje je avio-prevoznik zabeležio u 1991. godini, rukovodstvo avio-kopmanije je predstavilo program rekonstruiranja, koji je bio poveren Majklu O’Liri. Uvođenje tog programa, dovelo je do fantastičnih rezultata,  stvarajući od ove avio-kompanije najveću niskotarifnu avio-kompaniju u Evropi, kada je reč o putničkim avio-kompanijama. Od 2000. godine Ryanair prodaje svoje avio karte i online. Glavno sedište kompanije nalazi se u Dablinu. Ovaj avio-prevoznik dobio je nagradu za „najtačniju“ avio kompaniju u Evropi od strane Asocijacije evropskih avio-kompanija i od Agencije za civilno vazduhoplovstvo Velike Britanije.

Ručni prtljag u Ryanair-u

Svaki putnik avio kompanije Ryanair može poneti sa sobom ručni prtljag dimenzija 40 x 20 x 25 cm. Torba, ranac ili kofer moraju biti smešteni ispod sedišta koje se nalazi ispred putnikovog mesta. Dodatno, nakon kupovine usluge prvenstva ukrcavanja u avion, dozvoljeno je poneti kofer ili torbu dimenzija 55 x 40 x 20 cm i maksimalne težine 10 kg. Treba zapamtiti da se ručnim prtljagom smatra isto ženska tašna, torba sa laptopom, dečiji ranac ili kesa sa kupovinom iz duty free prodavnice. Mali ručni prtljag je uračunat u cenu Ryanair-ove avionske karte.

Postoje određeni predmeti koje ne smete spakovati u ručni prtljag. Avio kompanija Ryanair, kao i svaka druga avio kompanija, proverava unutrašnjost ručnih prtljaga putnika pre svakog leta. Zbog bezbednosnih razloga nije dozvoljeno unošenje tečnosti u drugačijem pakovanju nego što je to određeno – svako pakovanje mora imati 100 ml maksimalnog obima, biti prozirno, a sve flašice moraju biti smeštene u jednu prozirnu kesu od 1 l. To označava da svaki putnik u avionsku kabinu sme uneti maksimalno 1 litar tečnosti – šampona, gela za tuširanje, vodice za ispiranje usta i slično.

Ovi propisi ne važe za unošenje hrane za bebe i lekova. Mleko i druge tečnosti namenjene deci treba prijaviti odvojno za vreme bezbednosne kontrole. Često roditelj mora da proba unošenu hranu. Međutim, lekovi i hrana za bebe moraju biti isključivo u količini neophodnoj za vreme putovanja.

Predavanje prtljaga u Ryanair-u

Avio-kompanija Ryanair u cenu avionske karte ne uključuje registrovani prtljag. Za svakog putnika postoji mogućnost doplate za predati prtljag. Jedna osoba sa sobom može poneti maksimum tri kofera, pojedinačno kofer ne sme biti teži od 20 kilograma. U avio-kompaniji Ryanair maksimalna dimenzija registrovanog prtljaga – onaj koji ide u kabinu za skladištenje – su striktno definisane. Svaki kofer može imati maksimum dimenzije 81 x 119 x 119 cm.
Iznos doplate za registrovani prtljag u Ryanair-u zavisi od datuma leta i mesta doplate dodatnog prtljaga. Mogućnost kupovine dodatnog prtljaga putem interneta je jeftinija, nego kupovina na aerodromu neposredno pred uzletanje. Za višak prtljaga u avio-kompaniji Ryanair morate doplatiti dodatno za svaki kilogram viška.
Sadržaj predatog prtljaga može biti prekontrolisan na aerodromu. Pravila koja se tiču registrovanog prtljaga u Ryanair avio-kompaniji su ista kao i u svim drugim avio-kompanijama. Ne možete spakovati zapaljive ili eksplozivne supstance. Mogućnost i količina unošenja hrane, alkohola ili cigareta zavisi od destinacije i carinskih propisa.

Online čekiranje

Putovanje sa Ryanair avio-kompanijom označava da u periodu između 4 dana do 2 sata pred poletanje, imamo mogućnost online čekiranja i odabira mesta za sedenje u avionu. Online čekiranje zahteva unos ličnih podataka putnika koji putuje. Online čekiranje se mora uraditi za svakog putnika ponaosob. Nakon završetka, potrebno je odštampati svoju kartu za ukrcavanje.
Na aerodromu, tokom čekiranja morate pokazati svoju kartu za ukrcavanje zajedno sa vašim ličnim dokumentom, koji ste upotrebnili za online čekiranje. Ako ste zaboravili svoju kartu za ukrcavanje ili pak da se čekirate online, to možete uraditi i na samom aerodromu. Nedostatak karte za ukrcavanje predstavlja dodatan trošak za čekiranje na aerodromu. Koliki će taj trošak biti, definisano je od strane Ryanair-a.

Rezervacija klase

Ryanair nudi izbor između dve klase – Standardne i Biznis Plus. Njihova razlika bazirana je na taksi. Putovanje sa Standardom može biti čak tri puta jeftinije ali putnici ne mogu računati ni na kakve privilegije.
Biznis Plus klasa predstavljena je krajem avgusta 2014. godine. Cena karte je znatno skuplja i može se kupiti samo za određene letove. Birajući ovu cenu karte putnik može rezervisati u bilo kojem momentu, i između ostalog prilagođavajući kartu svojim potrebama.
Rezervacija daje mogućnost i izmene datuma letenja čak i sat vremena pre planiranog odlaska. U cenu je uključena privilegija bezbednosne provere i ukrcavanja.
Biznis Plus klasa predstavlja dodatan servis i privilegije, ali u avionu komfor nije drugačiji u poređenju sa Standardom. Putnici koji kupuju ovu skuplju klasu ne mogu računati čak ni na besplatno osveženje.

Flota

U floti Ryanair-a postoje samo avioni Boing 737-800. Ukupno ima oko 300 aviona ovog tipa koji lete pod brendom Ryanair-a. Prosečna starost im je 5.5 godina.
Boing 737 je najpopularniji uskotrupni putnički avion. U različitim verzijama proizvode se još od 1967. Boing 737-800, koji su u upotrebni od strane Ryanair-a i mogu poneti sa sobom 189 putnika. Sedišta su simetrički postavljena, po tri sa svake strane kabine, u 33 reda na jednoj strani i 32 reda na drugoj strani. U avionu može stati više putnika ali je potvrđeno da mogu poneti 189 putnika.
Prolaz je postavljen na sredini.
Boing 737-800 može dostići brzinu od 840 kilometara na čas. Bez sletanja može leteti i do 5420 kilometara. Može dostići nadmorsku visinu letenja od 12 496 metara, ima dužinu od 39 metara i širinu krila od 34 metara. Težina letelice je 40 410 kilograma.
U narednim godinama flota Ryanair-a biće uvećana za 200 letelica istog tipa. Avio-kompanija planira da razmatra da kupi još dodatnih 100 aviona Boinga 737 MAX – 200. Ukoliko se to dogodi, do 2024. flota Ryanair-a brojaće 520 aviona, kojima će se prevesti godišnje oko 160 miliona putnika.

Aerodrom u Dablinu

Internacionalni aerodrom je bazna stanica između ostalog i za Ryanair. Nalazi se na oko 10 kilometara severno od irske prestonice. Aerodrom nije samo najprometniji u Irskoj, već je među deset aerodroma sa najviše saobraćaja u Evropi. U njegovom okruženju nalaze se dva hotela, na dolaznom terminalu postoji dosta agencija za iznajmljivanje automobila, dok u aerodromskoj zgradi postoji dosta restorana, kafića, različitih prodavnica, među njim i bezcarinskih prodavnica. Na celom području aerodroma nalazi se besplatan WiFi internet. Takođe možete koristiti različite online reklamne stubove.

Osveženje

Tokom leta sa Ryanair-om nemate pravo na besplatno osveženje. Putnici na svim letovima, unutar avionskog bara mogu kupiti grickalice, hladne i tople napitke, pivo, vino i druge alkoholne napitke. Detalji o izboru grickalica i pića mogu se naći u avionskoj brošuri.

Dodatne informacije

U samom Ryanair avionu rade bar i prodavnica, gde možete kupiti nakit, parfeme i suvenire avio-kompanje.