Meni

Pretražite letove za Grac

Prikaži filtere

Grac

 • Opšte informacije

  Službeni jezik: nemački
  Vremenska zona: UTC+2 (leto), UTC+1 (zima)
  Valuta: Evro (EUR)

 • Koliko je sati?

  Kula sa satom koja se nalazi na brdu gde je nekada bio zamak mogla bi nekoga zbuniti. To je verovatno jedini sat na svetu na kojem minute pokazuje kraća kazaljka

 • Uđite u sklonište

  Za vreme Drugog svetskog rata, radi zaštite stanovnika, na brdu iznad grada su bili iskopani tuneli i skloništa. Neki od njih mogu se posetiti i danas. Organizovan je i specijalan obilazak za decu. 

 • Posetite Burg

  U centru Burga, koji je građen od 1438. do 1543. godine i krasi ga dvostruko spiralno stepenište u gotskom stilu, danas je smešteno sedište vlade Štajerske, federalne pokrajine kojoj Grac pripada.

Šta videti u Gracu?

Drugi po važnosti grad u Austriji stekao je gradsku povelju 1281. godine, ali se naseobina na ovim prostorima prvi put pominje davne 881. godine. Od 1990. njegov Stari grad se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Počnite obilazak grada odozgo. Šlosberg se nalazi na brdu iznad Starog grada, gde je nekada davno bio zamak. Odatle ćete videti gusto poređane kuće Graca sa njihovim šarmantnim crvenim krovovima. Čitavo brdo je od 1839. godine zapravo park ispunjen kafićima i restoranima. Na vrh brda možete stići pešice ili žičarom.

Zamak je na ovom mestu postojao verovatno još od početka 10. veka. Kasnije je mnogo puta rušen i ponovo zidan sve dok ga Napoleonova vojska nije skoro potpuno uništila početkom 19. veka. Stanovnici su morali da plate otkup da bi zauzvrat zadržali kulu sa satom i zvonik.

Na jednoj od gradskih uzvišica u proleće se odigrava Elevate Festival – događaj koji kombinuje svirke, radionice i debate o politici i budućnosti civilizacije. Ovaj događaj se ne održava uvek u isto vreme, tako da pre polaska obavezno proverite za kad je planiran sledeći festival.

Tokom posete Gracu ne smete propustiti da obiđete Landescojghaus (Landeszeughaus), najveću staru oružarnicu na svetu. U njoj se čuva 32 hiljade oružja, oklopa i predmeta koji su se koristili u borbama ili tokom parada. Za vreme Drugog svetskog rata čitava kolekcija je pošteđena tako što se preselila u obližnje zamke. Utorkom je oružarnica zatvorena.

Dok se budete šetali gradom, treba da obratite pažnju i na Katedralu Svetog Egidija (Grazer Dom) iz sredine 15. veka. Ona je redak primer gotske arhitekture. Nekada je njena unutrašnjost bila ukrašena freskama. Do danas su sačuvane neke od njih, između ostalih one koje prikazuju pošasti poput najezde insekata ili razaranja usled napada Turaka, koje je naslikao Tomas fon Vilah najverovatnije 1485. Sve one su zajedno zadesile Grac 1480. godine. 

✔️ Postoje li posebne ponude za letove za Grac na eSky.rs?

Na web stranici eSky.rs redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cenama. Pratite nas i inspirišite se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta za Grac?

Na eSky.rs dok vrpite rezervaciju avionske karte, takođe možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i prijatno.

✔️ Ako rezervišem let za Grac, mogu li da rezervišem ujedno i smeštaj?

Na eSky.rs nudimo pretraživač smeštaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smeštaju u mestu, u kojem putujete, čak i pre putovanja. Smeštaj može da se rezerviše nezavisono od karte ili kao deo Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove za Grac?

Budite sigurni, da na eSky.rs ponuda letova za Grac uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizovane za visoki standard.

Korisne informacije o aerodromima u Gracu

Popularne avio kompanije za Grac

Tražite smeštaj? Proverite najbolje hotele u Gracu

Nađite smeštaj u Gracu