Meni

Pretražite letove iz Turske

Turska

 • Konja
 • Izmir
 • Bodrum
 • Adana
 • Edremit
 • Ordu
 • Samsun
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: turski
  Vremenska zona: UTC +3
  Valuta: Turska lira (TRY)

 • Grad s mnogo imena

  Ime grada menjalo se kroz vekove. Prvo se zvao Ikonijum, onda Kludikonijum i Kolonija Elija Hadrijana. Današnje ime u upotrebi je od 12. veka. 

 • Derviški misticizam

  Simbol Konje je red vrtećih derviša, koji je poznat po posebnoj vrsti meditacije. Njegovi pripadnici mole se dok plešu, velikom brzinom se vrteći oko svoje ose. 

 • Za slatkoljupce

  Konja je poznata po slatkišima, posebno onom zvanom cezerye, a to je tradicionalni kolač od želatina s listićima karamelizovane šargarepe, orašastim plodovima i sušenim voćem, koji je posut kokosom. 

Šta treba obići u Konji

Konja je turski grad smešten na jugozapadnom obodu Anatolske visoravni. Taj veliki urbani centar povezuje veličanstvenu tradiciju i impresivnu dugovekovnu kulturu sa modernim vremenom. Uz to, grad okružuju živopisni predeli, što sve zajedno čini Konju mestom vrednim duže posete.

Arheološka istraživanja pokazuju da je oblast današnje provincije Konja bila naseljena još 3.000 godina pre nove ere. Istoriju su činila brojna osvajanja: vladavina Hetita, prodori Frigijaca i Persijanaca, pripajanje teritoriji države Aleksandra Velikog, a potom Rimsko i za njim Vizantijsko carstvo. Pod vladavinom seldžučke dinastije, grad je uzdignut do prestonice carstva – razvijao se odlično i u 12. veku prolazio je kroz svoje zlatno doba. Ovo je okončano za vreme Osmanskog carstva. Koje to atrakcije ovaj grad sada nudi turistima?

Obilazak ove oblasti treba započeti izletom do obližnjih jezera, od kojih su najlepša slano jezero Tuz Golu i najveće tursko slatko vodeno jezero Bejšehir. Ovo drugo je deo nacionalnog parka koji svake godine privlači na hiljade posetilaca, sve koji vole da uživaju u sunčanju i sportovima na vodi. Simbol Konje je kompleks tekke, okružen ružinim vrtovima, u kojem se između ostalog nalazi grobnica Rumija – islamskog filozofa i sufijskog mistika, osnivača bratstva mevlevija, koji su poznati i kao vrteći derviši. Treba videti i medrese Karataj i Indže Minareli, u kojoj se izlaže srednjovekovna umetnost. Vreme možete provesti u arheološkom ili etnografskom muzeju, koji zapanjuje svojom raskošnom kolekcijom, kao i obilazeći monumentalne džamije.

Kakve ukuse nudi ovaj grad? Specijaliteti regionalne kuhinje su, između ostalog, etli ekmek, ravna pita s mlevenim mesom, paradajzom, biberom i belim lukom, kao i tirit, jelo na bazi pirinča i povrća, supa tavuk suyu od paradajza s piletinom i rezancima. Od slatkih đakonija treba probati pişmaniye (šećernu vunu od brašna i šećera). A gde jesti? Preporučujemo restorane Konak Konya Mutfağı i Somatçi.

✔️ Postoje li posebne ponude za letove iz Turske na eSky.rs?

Na web stranici eSky.rs redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cenama. Pratite nas i inspirišite se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta iz Turske?

Na eSky.rs dok vrpite rezervaciju avionske karte, takođe možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i prijatno.

✔️ Ako rezervišem let iz Turske, mogu li da rezervišem ujedno i smeštaj?

Na eSky.rs nudimo pretraživač smeštaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smeštaju u mestu, u kojem putujete, čak i pre putovanja. Smeštaj može da se rezerviše nezavisono od karte ili kao deo Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove iz Turske?

Budite sigurni, da na eSky.rs ponuda letova iz Turske uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizovane za visoki standard.

Popularne avio kompanije iz Turske