Meni

Pretražite letove do Italije

Prikaži filtere

Italija

 • Napulj
 • Piza
 • Algero
 • Venecija
 • Firenca
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: italijanski
  Vremenska zona: UTC+2 (leto), UTC+1 (zima)
  Valuta: Evro (EUR)

 • Prevoz u Napulju

  Najbolji način da se krećete po centru ovog užurbanog grada je da pešačite ili da iznajmite skuter. Javni prevoz je dobar za duža putovanja. Žičara vodi na njegova brda.

 • Sijesta u muzeju

  Nisu samo radnje zatvorene usred bela dana. Sijesta se poštuje i u mnogim turističkim objektima, pa uvek pre odlaska proverite radno vreme da biste mogli da isplanirate posetu njima.

 • Stali u vremenu

  Dok ste u Napulju, apsolutno obavezno posetite Herkulaneum (na 13 km od centra Napulja) i Pompeju (na 25 km). Ovi gradovi iz doba antike su 79. godine odjednom ostali pokriveni vulkanskom prašinom iz obližnjeg Vezuva.

Šta treba obići u Napulju?

U središtu Napuljskog zaliva, u 8. veku pre nove ere, Grci su osnovali grad Partenope, koji je kasnije preimenovan u Neapolis. To je bio jedan od najvažnijih urbanih centara u antičko vreme, kao i u vizantijsko doba. Napulj je je bio jedno od središta italijanske renesanse, ali je pretrpeo veliko razaranje tokom Drugog svetskog rata.

Napulj je primer istorije evropske arhitekture u malom. Najstarija arheološka otkrića datiraju iz antičkog doba – kao što su obližnji Pompeja i Herkulaneum. Najvrednija otkrića iz oba ta grada, koji su nestali u erupciji vulkana, prikupljena su i izložena u Nacionalnom arheološkom muzeju (Museo Archeologico Nazionale). Kada ste u Napulju, treba da posetite katakombe, koje su ljudi davno iskopali i potom ih koristili prvi hrišćani.
 
Među najzanimljivijim srednjovekovnim zdanjima je gotička katedrala sa Kapelom Svetog Januarija i Crkvom Santa Marija del Karmine na kraju ulice Via Mercato. Zvonik crkve visok je 75 metara, zbog čega je uočljiv sa različitih mesta u gradu. Castel Dell’Ovo – čije ime u prevodu s italijanskog znači „dvorac-jaje“ – izdvojen je na malom ostrvu i bio je sedište kraljevih savetnika i državne blagajne.

Palate iz perioda renesanse takođe su vredne obilaska. Bile su uobičajene u to doba i svaka bogata porodica koja je držala do sebe imala je palatu. Upravo zbog te mode sada imamo priliku da se divimo recimo palatama kao što su Palazzo Como i Palazzo Gravina. Ovaj trend nastavio se i u narednim vekovima. Palazzo Salerno ili Palazzo Reale – više puta renovirana kraljevska palata – izgrađene su u periodu baroka, ali su očuvane do dana današnjeg.

Napulj se ne može pohvaliti samo spomenicima već i božanstvenim kulinarskim specijalitetima. Jednostavna jela od lokalnih sastojaka postala su popularna širom sveta. U ovom gradu rođena je pica, a iz njega potiče i ukusna mocarela. U restoranu La Masardona pica se služi kao calzone, koja izgleda kao ogromna valjuška pržena u dubokoj masti. Preporučujemo da probate lokalno vino i grickalice u baru Spuzzule. Za slatkiše treba posetiti Dolce Idea Gennaro Bottone, gde ćete naći najbolje slatkiše i sladolede u gradu.

Popularne avio kompanije do Italije