Meni

Kako prevoziti sportsku opremu avionom?

Kako prevoziti sportsku opremu avionom?

Avio kompanije nude uslugu prevoza sportske opreme. Zavisno od prevozioca, oprema se može smatrati delom registrovanog prtljaga ili se njen prevoz naplaćuje naknadno. Nemojte zaboraviti blagovremeno naručiti uslugu prevoza sportske opreme  – pozovite Korisnički servis kako biste izbegli znatno veće naknade za prijavu dodatnog prtljaga na aerodromu.

Kako pripremiti sportsku opremu za check-in?

Bicikl

  • Uklonite pedale ili ih osigurajte kako ne bi virili sa strane.
  • Odšrafite prednji točak i zakačite ga na ram bicikla.
  • Sklopite i osigurajte volan duž rama.
  • Ispraznite gume.
  • Spakujte bicikl u specijalnu streč foliju, plastičnu kesu ili kartonsku kutiju.

Oprema za ronjenje

  • Ispraznite bocu za vazduh.
  • Postavite sve prekidače i ventile u položaj OFF.
  • Uklonite sve izvore energije i lampice.

 

Opremu za ronjenje možete prevoziti isključivo kao registrovani prtljag i to do određene težine. Prevoz ove opreme plaća se naknadno.

Lomljivi elementi moraju biti dobro osigurani na primer omotani  penom za motanje. Ukoliko želite poneti i harpun morate ga dobro osigurati a municija mora biti spakovana odvojeno.

 

Daska za surfovanje

Transport daske za surfovanje ili jedrenje uvek se dodatno naplaćuje, što znači da smatra ih se dodatnim prtljagom koji nije uključen u registrovani prtljag..

Pažnja!

Ukoliko težina daske zajedno sa dodatnom opremom prekorači 50 kg, prevoz će biti mogući isključivo kargo uslugom.

British Airways je jedna od aviokompanija koja nema u svojoj ponudi prevoz opreme za surfovanje i jedrenje na dasci. Međutim, neke od niskobudžetnih avio kompanije nude tu uslugu, npr. Ryanair ili Wizz Air.

 

Skije i snoubord

Prevoz skija i dasaka za snoubording je mogući skoro na svim avio kompanijama. Takva oprema tretira se kao sportski prtljag  –  jedan komad prtljaga može da se sastoji od para skija sa kopčama i vezovima i ski cipela (za skijanje na vodi  – samo skije).

Najbolje je zapakovati skije u futrolu za skije.

Cena prevoza sportskog prtljaga može varirati zavisno od avio kompanije. Mnoge regularne avio kompanije  (npr. LOT i Lufthansa) dozvoljavaju prevoz sportske opreme u registrovanom prtljagu i ne naplaćuju tu uslugu naknadno. Saznajte više o prevozu skija i dasaka u avionu.

 

Štapovi za golf

Niskobudžetne avio kompanije naplaćuju prevoz sportske opreme u skladu sa prevoznikovom tarifom. Većina regularnih avio kompanija nudi prevoz štapova za golf preko dozvoljene besplatne količine ručnog prtljaga i to bez dodatne naplate. Međutim, dodatna naknada može biti naplaćena ako torba za štapove nije standardne veličine ili u slučaju kad težina celog sportskog prtljaga prelazi dozvoljeni limit (najčešće 15 kg).

 

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.rs.

Da li ste u članku našli informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenju, ovaj članak:
Hvala na Vašem mišljenju!