Meni

Kako spakovati registrovani prtljag za let?

Kako spakovati registrovani prtljag za let?

Registrovani prtljag (predati, čekirani) prevozi se u prtljažniku aviona. Nakon dolaska na aerodrom možete ga predati avio kompaniji za vreme prijave na let (tzv. check-in, čekiranje) ili na specijalnom šalteru za predavanje prtljaga (tzv. baggage drop-off point).

Od trenutka kada je avio kompanija primila prtljag i označila ga specijalnim priveskom, ona preuzima odgovornost za Vaš prtljag. Vi dobivate drugi deo priveska, najčešće u obliku nalepnice zalepljene na bording karti. Po ovom privesku identifikuje se Vaš prtljag nakon sletanja a takođe je osnov za reklamaciju u slučaju da se prtljag uništi ili izgubi.

Koje dimenzije ima registrovani prtljag?

Dozvoljena veličina i težina predatog prtljaga je određena individualno od strane avio kompanije (proveri detaljne informacije u vezi s težinom i dimenzijama registrovanog prtljaga).

Dimenzije dozvoljenog prtljaga zavise od vrste konekcije, rezervisane klase i rute, najčešće:

158 cm

Ovo je maksimalna veličina registrovanog prtljaga za većinu avio kompanija; obračunava se kao zbir 3 dimenzije kofera

20-32 kg

Ovo je raspon težina za niskobudžetne i regularne avio kompanije

1-4 komada

Ovo je najčešće dozvoljena količina registrovanog prtljaga

Što ne smem poneti u registrovanom prtljagu?

Zbog bezbednosnih razloga postoje neka ograničenja u vezi s registrovanim prtljagom. Bez obzira na to za koju ste se avio kompaniju odlučili, za svakog putnika važi zabrana prevoza eksploziva i lako zapaljivih materija u predatom prtljagu. Ovde se podrazumeva npr. 70%-tni i jači alkohol, vatromet, ambalaže s gorivom za upaljače, imitacije eksplozivnih uređaja. Takođe, zabranjene su hemijske i toksične materije kao što su otrovi (npr. protiv pacova ili miševa), pištolji sa suzavcem, korozivne hemikalije, boje i rastvarači, turističke plinske boce.

Pažnja! 
Dragocene i lomljive predmete npr. laptop, fotoaparat, novac, nakit, dokumente ponesite sa sobom u ručnom prtljagu kako bi smanjili rizik od oštećenja ili gubljenja.

Specijalni prtljag

Ukoliko želite poneti veliki prtljag, prtljag koji ima netipičan oblik ili je podložan oštećenjima (npr. bicikl, daska za surfovanje, snowboard, skije, muzički instrumenti i sl. ) morate to prijaviti pre poletanja (najkasnije 48 h pre polaska). U tom slučaju kontaktirajte naš Telefonski Servisni Centar. Naš konsultant će Vam pomoći da završite sve formalnosti.

Niskobudžetne avio kompanije

Jeftini prevoznici najčešće naplaćuju dodatno prevoz registrovanog prtljaga. Ukoliko se odlučite kupiti veliki kofer – označiti takvu opciju za vreme pravljenja rezervacije. Cena naknade za registrovani prtljag biće uračunata u konačnu cenu karte pre završetka procesa rezervacije.

 • U većini niskobudžetnih aviokompanija maksimalna težina jednog komada registrovanog prtljaga iznosi 32 kg. Čak i u slučaju da je putnik platio višak prtljaga, jedan komad prtljaga ne može prekoračiti ovu težinu.
 • Plaćeni predati prtljag koji prelazi ograničenje težine ili dozvoljene dimenzije smatra se viškom prtljaga ili specijalnim prtljagom i podleže dodatnim naplatama.
 • Registrovani prtljag ne možete rezervisati za bebe do 2 godine.
 • Ne smete podeliti težinsko ograničenje među svoje kofere.
  Primer: Ako dve osobe putuju zajedno i rezervisale su 2 prtljaga do maksimalne težine 15 kg svaki, ne smeju da ponesu jedan prtljag težine 20 kg i drugi težine 10 kg.
 • Ne možete sabirati težinsko ograničenje svojih prtljaga.
  Primer: Ako dve osobe putuju zajedno i rezervisale su 2 prtljaga do maksimalne težine 15 kg svaki, ne smeju da ponesu jedan prtljag težine 30 kg.
 • Dozvoljenu težinu prtljaga za određene prevoznike naći ćete na sajtovima gde se nalaze Opšti uslovi.

Regularne avio kompanije

 • Registrovani prtljag najčešće je uračunat u cenu karte, međutim sve češće i regularne aviokompanije uvode dodatne naknade za predati prtljag.
 • Težinsko ograničenje i dozvoljena količina prtljaga za poneti razlikuje se zavisno od klase rezervisanog leta (ekonomska, biznis, prva) i destinacije.
 • Prtljag koji je prekoračio ograničenje smatra se viškom prtljaga i podleže dodatnoj naplati prema cenovniku.

Ograničenja u vezi s prtljagom

Pre nego što krenete pakovati stvari u kofer:

 • proverite koji su uslovi prevoza prtljaga avio kompanije sa kojom putujete,
 • uverite se koji su predmeti dozvoljeni za prevoz u ručnom, a koji u registrovanom prtljagu,
 • nemojte zaboraviti ograničenja u vezi s prevozom tečnosti, gelova i aerosola. Kozmetika, pića i druge tečnosti koje prevozite u ručnom prtljagu moraju se nalaziti u ambalaži ne većoj od 100 ml. Sve flašice i pakovanja trebate smestiti u jednu plastičnu kesu. Svaki putnik može poneti u avionsku kabinu maksimalno 1 l tečnosti. Ukoliko želite poneti kozmetiku u većoj ambalaži, moraćete je smestiti u registrovanom prtljagu.

Pravila pakovanja prtljaga

Pripremajući prtljag za let, nemojte zaboraviti par pravila:

 • nakit, male elektronske uređaje, novac, ključeve, lekove, dokumente i druge dragocenosti uvek smestite u ručni prtljag,
 • osigurajte lomljive predmete; omotajte ih mekom krpicom ili papirom,
 • proverite težinu prtljaga pre polaska na aerodrom kako bi izbegli plaćanje naknada za višak prtljaga,
 • pobrinite se da Vaš predati prtljag ostane u neoštećenom stanju za vreme transporta – dobro zatvori i osiguraj svoje kofere, torbe ili ranac; koristi posebnu foliju, kaiš ili futrole,
 • uklonite sve priveske od prethodnih letova sa kofere. Ukoliko ih ostavite može se desiti da će Vaš kofer biti preusmeren na drugi aerodrom.
 • ostavite vaše kontakt podatke u koferu ili na posebnom privesku koji zakačite na kofer, a koji možete dobiti za vreme čekiranja.
 • Kako biste sprečili grešku za vreme preuzimanja prtljaga, personalizujte ga  tako da ga odmah primetite na traci za preuzimanje ­— zavežite šareni končić ili zalepite nalepnicu

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.rs.

Da li ste u članku našli informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenju, ovaj članak:
Hvala na Vašem mišljenju!