Meni

Prtljag, kolica i auto-sedište u avionu

Prtljag, kolica i auto-sedište u avionu

Dozvoljeni prtljag za bebe i decu

Deca mlađa od 2 godine koju će odrasla osoba držati u krilu putuju po ceni karte koja iznosi 10–30% od cene karte za odraslu osobu (kod standardnih avio-kompanija) ili po ceni koja se određuje prema dužini leta (kod niskotarifnih kompanija) i za njih nije dozvoljen dodatni prtljag ili je dozvoljeni prtljag ograničen.

Avionske karte za decu uzrasta do 12 godina obično su 25–30% jeftinije nego karte za odrasle. Mali putnici imaju isti dozvoljeni prtljag kao odrasli ili je taj prtljag neznatno manji.

Opšte pravilo je da se unošenje kolica za bebu koja se mogu sklopiti (nazivaju se rasklopiva, kolica na rasklapanje ili kišobran-kolica) ne naplaćuje. Ona se obično smeštaju u prtljažnik aviona. Možete ih dovesti sve do stepenica kojima se penjete u avion, gde će ih od vas preuzeti neko od osoblja i smestiti ih u prtljažnik. Potom dete unosite uz stepenice u avion. Kolica će vam biti vraćena odmah po sletanju.

Putovanje s malim detetom u krilu

Postoje dve opcije kada putujete avionom sa detetom mlađim od 2 godine: ono može sedeti na zasebnom sedištu, bezbedno vezano u sedištu za dete (obično tek od 6 meseci starosti), a može sedeti i u krilu svog roditelja ili zakonskog staratelja. Ova druga opcija je znatno povoljnija (cena avio-karte za dete u tom se slučaju kreće oko 10–30% cene karte za odraslog ili je fiksna i zavisi od dužine leta), a ponekad deca ovako mogu putovati i besplatno.

Zbog toga su, naravno, pravila za dozvoljen prtljag različita za decu – na ime malog deteta ne možete čekirati prtljag ili je dozvoljeni prtljag ograničen. Obično možete kolica ili nosiljku za dete poneti kao ručni prtljag bez doplate.

U kabini svakog aviona postoje posebni sigurnosni pojasevi za malu decu, koji su dostupni na zahtev – trebalo bi ih vezati kad god je upaljena lampica kao znak da pojasevi treba da budu zavezani.

Zaštitno auto-sedište u avionu

Generalno gledano, moguće je – čak se i preporučuje – da dete u avionu sedi u zaštitnom automobilskom sedištu. Baš kao i u automobilu, sigurnosni pojasevi za odrasle ne štite male putnike onoliko dobro koliko ih štiti specijalni za to osmišljeni sistem kaiševa.

Ako odlučite da u avionu koristite zaštitno sedište za dete, potrudite se da proverite da li je prilagođeno upotrebi u avionu. Ovo se označava posebnim simbolom. Ako auto-sedište ne može bezbedno da se uklopi u avionsko sedište (recimo zbog svoje veličine), može se uz doplatu preneti u čekiranom prtljagu.

Neke avio-kompanije dozvoljavaju upotrebu zaštitnih sedišta samo do određenog uzrasta, npr. pre nego što dete napuni 3 godine.

Hrana za bebu u ručnom prtljagu i prioritetno ukrcavanje

Roditelji smeju da unesu hranu za bebe u avion – standardna pravila za ručni prtljag ne primenjuju se na vodu, kašice niti na mleko za bebe. Međutim, od roditelja se može zahtevati da probaju hranu za bebu tokom bezbednosne provere na aerodromu. Većina avio-kompanija ima mikrotalasnu pećnicu u avionskoj kabini, pa slobodno možete zamoliti stjuardesu da vam zagreje tečnost u bočici. Posada takođe poziva porodice sa decom da se prve ukrcaju u avion kako bi im pomogli da se smeste na svoja sedišta pre ulaska ostalih putnika.


Pravila i procedure kod različitih avio-prevoznika

Napravili smo spisak avio-kompanija i njihovih pravila kada je u pitanju dozvoljeni prtljag za decu: Aeroflot, Aer Lingus, Air Canada, Air France, Air Serbia, American Airlines, Austrian, Belavia, British Airways, Brussels Airlines, Bulgaria Air, Cathay Pacific, Delta Airlines, easyJet, El Al, Emirates, Etihad Airways, Eurowings, Finnair, Jet2.com, LOT, Lufthansa, Norwegian, Qatar Airways, Ryanair, SAS, Singapore Airlines, Sun Express, Swiss, TAP, Turkish Airlines, Ukraine International, Vueling, Wizz Air.

Aeroflot

Kolica za bebu besplatno se predaju u prtljažnik aviona. Deca do 2 godine starosti imaju pravo na isti prtljag kao i odrasli (u zavisnosti od putne klase).

Aer Lingus

Kada putujete s detetom, bez naknade možete da čekirate kolica za dete, nosiljku za dete ili auto-sedište.

Air Canada

Deca koja sede na zasebnom sedištu imaju pravo na jednaku količinu prtljaga kao i odrasle osobe. Putnici koji putuju s odojčetom u krilu u avion mogu besplatno da unesu 1 torbu (do 10 kg težine), uz svoj ručni prtljag.

Ako imate potpuno sklopiva kolica, možete ih dogurati do vrata aviona. Neko od osoblja će ih smestiti u prtljažnik i biće vam vraćena odmah po sletanju. Ova usluga je besplatna. Različita pravila primenjuju se kad su u pitanju velika i teška kolica za decu. Ona se isključivo mogu predati kao registrovani prtljag.

Putnici koji s odojčetom putuju u ekonomskoj klasi mogu da zatraže posebnu kolevku (ako dete ne može bez pomoći da sedi). Iz bezbednosnih razloga, ona se može koristiti samo za bebe do 12 kg. Međutim, ova usluga nije dostupna u svim tipovima aviona.

Za decu do 11. godine možete čekirati auto-sedište bez naknade, uz standardni njima dozvoljen prtljag.

Air France

Na dugim letovima u putnim klasama biznis, ekonomskoj i premijum ekonomskoj, putnici mogu zatražiti specijalnu kolevku. Ona se može rezervisati samo za decu koja su lakša od 10 kg i koja su niža od 70 cm. Starijoj deci dozvoljeno je da putuju u svom auto-sedištu.

Dozvoljava se besplatno unošenje kolica na rasklapanje i auto-sedišta, koji se moraju čekirati.

Ako putujete s detetom mlađim od 2 godine u krilu, možete poneti u kabinu 1 torbu, koja ne sme biti teža od 12 kg niti veća od 55 x 35 x 25 cm. Povrh toga, možete besplatno uneti drugi komad ručnog prtljaga težine do 10 kg besplatno.

Za decu stariju od 2 godine i onu koja putuju u zasebnom sedištu dozvoljena je ista količina prtljaga kao i za odrasle.

Air Serbia

Za dete mlađe od 2 godine koje roditelj drži u krilu nije dozvoljen nikakav ručni prtljag. Kad su u pitanju ostala deca koja imaju zasebno sedište, dozvoljeno je unošenje isto onoliko prtljaga koliko i za odrasle, prema tarifi za njih kupljene karte.

Dozvoljeno je uneti kolica na rasklapanje ili nosiljku za bebu u kabinu, uz ostali standardni ručni prtljag prema tarifi.

Prema povoljnijim tarifama karte, deca do 2 godine i starija imaju isti dozvoljeni prtljag kao i odrasli, u skladu s tarifom. Prema biznis tarifi, putnici sa dvogodišnjim detetom mogu da čekiraju 1 komad prtljaga do 23 kg i rasklopiva kolica. Ostala deca – identično kao i odrasle osobe – mogu da ponesu 2 komada prtljaga po najviše 32 kg, maksimalnih dimenzija 158 cm.

American Airlines

Iz bezbednosnih razloga zahteva se da deca putuju u auto-sedištu prilagođenom njihovom uzrastu, težini i visini, a neophodno je da to sedište ima oznaku da je prilagođeno upotrebi u avionu.

U kabinu besplatno smete poneti kolica na rasklapanje i komplet pelena.

Austrian

Zaštitno automobilsko sedište (za koje je određeno da se može koristiti u avionu) može se uneti u avionsku kabinu da u njemu sedi dete za koje je kupljeno zasebno sedište. Za decu mlađu od 2 godine možete poneti auto-sedište, kolica ili kengur-nosiljku za bebu.

Belavia

Kolica za decu na rasklapanje, zaštitno auto-sedište ili kengur-nosiljka za bebu mogu se uneti u avionsku kabinu.

British Airways

Malo dete (0–2 godine) može da sedi u krilu roditelja tokom leta ili u bilo kojem tipu sedišta sa sistemom vezivanja pojasa za decu koje je smešteno na sedište pored. Na nekim trasama British Airways roditeljima daje na korišćenje specijalno osmišljene kolevke. Njih treba rezervisati unapred. Deca starija od 3 godine mogu da putuju u sopstvenom auto-sedištu.

Putnicima koji putuju s detetom (mlađim od 2 godine) dozvoljeno je da ponesu još jednu torbu sa stvarima koje će im možda zatrebati tokom leta (kao što su hrana, igračke ili pelene). Ostaloj deci dozvoljeno je isto onoliko prtljaga koliko i odraslima.

Starija deca bez naknade mogu poneti isto onoliko čekiranog prtljaga koliko i njihovi roditelji. Kada letite s malom decom, možete čekirati jedan komad prtljaga besplatno, kolica na rasklapanje i zaštitno automobilsko sedište.

Brussels Airlines

Deca 2–11 godina imaju pravo na istu količinu ručnog i čekiranog prtljaga kao odrasle osobe.

Za putovanje sa malim detetom (do 2 godine) koje ne zauzima zasebno sedište, u kabinu aviona možete uneti korpu za bebu ili kolica na rasklapanje, kao i hranu za bebu. Dozvoljeno je i da čekirate 1 torbu težine do 23 kg (osim za tarifu Check&Go, koja ne uključuje pravo na ručni prtljag uopšte).

Bulgaria Air

Dozvoljeni registrovani prtljag za malo dete do 2 godine uključuje 1 torbu do 10 kg težine i kolica na rasklapanje. Hranu za bebu takođe možete uneti u avion.

Cathay Pacific

Vaše dete može sedeti u svom sedištu (prilagođenom upotrebi u avionu) ili možete podneti zahtev da vam se obezbedi sedište sa sistemom zaštite za decu koje će obezbediti ovaj avio-prevoznik. Ovo sedište dostupno je u većini aviona. Sve letelice kompanije Cathay Pacific opremljene su specijalnim kolevkama za decu koja su teška 12 kg ili manje.

Delta Airlines

Malo dete do 2 godine putuje besplatno u krilu roditelja i ne možete za njega poneti prtljag bez naknade. Međutim, za malu decu bez posebnog sedišta a za koju je plaćeno 10% cene karte za odrasle možete čekirati torbu do 10 kg i kolica za decu na rasklapanje.

Ostala deca koja plaćaju bar 50% cene karte za odraslu osobu imaju pravo na istu količinu prtljaga kao i odrasli.

easyJet

Mala deca i deca starija od 2 godine imaju pravo na istu količinu čekiranog prtljaga kao odrasli. On se može sastojati od 3 komada prtljaga, a svaki od njih se doplaćuje.

El Al

Nosiljke za bebu do 9 meseci dostupne su u većini aviona. Za dete od 2 godine ili mlađe možete poneti kolica na rasklapanje, kengur-nosiljku ili auto-sedište (bez naknade). Predati prtljag ima ograničenje za dete takvo da je dozvoljen 1 komad težine do 10 kg.

Emirates

Ako dete nema zasebno sedište, roditelji mogu da čekiraju jedan dodatni komad prtljaga težine do 10 odnosno 23 kg (u zavisnosti od dužine leta). Dozvoljeno je da se unese i jedna ručna torba s potrepštinama za dete tokom leta i hranom za bebu, a koja ne sme po težini da premaši 5 kg, kao i jedna kolica za decu na rasklapanje ili čvrsta nosiljka (sve to bez naknade).

Na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju roditelji mogu besplatno koristiti kolica na rasklapanje kako bi se nesmetano kretali aerodromom. Dostupna su i dvostruka kolica za blizance.

Avio-prevoznik Emirates za malu decu (od 2 godine ili mlađu) obezbeđuje jastuke i ćebad, kao i 75 cm duge specijalne kolevke. One se mogu koristiti ako dete ne prelazi težinu od 11 kg.

Etihad Airways

Deca mlađa od 2 godine mogu sedeti u krilu ili se za njih mogu koristiti zaštitna sedišta. Svako dete koje ima između 2 i 3 godine mora da putuje u svom auto-sedištu.

Kada putujete s malom decom koja nemaju svoje sedište, dozvoljeno je poneti najviše 23 kg čekiranog prtljaga (važi za letove iz SAD, Kanade i Brazila) odnosno 10 kg (važi za sve ostale letove). Ručni prtljag ne sme biti teži od 5 kg – bez obzira na dužinu leta ili putnu klasu – a u njega se mogu spakovati hrana i ostale potrepštine za bebu tokom leta.

Eurowings

Fiksna cena od 15 € po pravcu naplaćuje se za dete mlađe od 2 godine koje sedi u krilu starije osobe. Popust od 20% na cenu karte važi za decu do 11 godina i za malu decu koja imaju zasebno sedište. Možete bez naknade poneti i kišobran-kolica, auto-sedište ili korpu za bebu za svako dete.

Finnair

Malo dete (uzrasta 0–2 godine) može da sedi u krilu roditelja ili na bilo koji način vezano na susednom sedištu.

Bez obzira na putnu klasu, na ime malog deteta koje sedi roditelju u krilu može se predati 1 komad prtljaga koji nije teži od 23 kg, kao i kišobran-kolica i auto-sedište.

Deca za koju je kupljeno zasebno sedište, na kojem moraju sedeti poštujući pravila vezivanja, imaju pravo na istu količinu čekiranog prtljaga kao i odrasle osobe, a za njih možete poneti uz to još i rasklopiva kolica i zaštitno automobilsko sedište.

Specijalne kolevke za bebu dostupne su u avionu za bebe do 6 meseci starosti. Moraju se unapred rezervisati. Kolevke su iznutra duge 70 cm i podržavaju najveću težinu od 11 kg.

Jet2.com

Roditelji nemaju pravo na pun obim prtljaga za malo dete do 2 godine starosti ako nisu za njega rezervisali posebno sedište.

Kišobran-kolica ili zaštitna automobilska sedišta do maksimalne težine od 10 kg predaju se besplatno i prevoze u prtljažniku aviona za svaku bebu ili dete. Ova pravila, međutim, zavise od toga koliko je mesta slobodno u skladištu aviona. Ako nema dovoljno mesta, kolica i auto-sedišta biće prevezena sledećim dostupnim letom. Sve što je teže od 10 kg biće naplaćeno kao prtljag prekomerne težine.

LOT

Mala deca (do 2 godine) koja sede u krilu odrasle osobe imaju pravo na 1 besplatan komad prtljaga koji ne prelazi 23 kg, maksimalnih dimenzija 158 cm (bez obzira na dužinu leta i putnu klasu). Besplatan prtljag uključuje i kišobran-kolica.

Lufthansa

Mala deca do 2 godine koja putuju u krilu roditelja ili staratelja imaju pravo na 1 besplatan čekiran prtljag do 23 kg (bez obzira na dužinu leta i putnu klasu). Za decu stariju od 2 godine dozvoljena je ista količina prtljaga kao i za odrasle. Rasklopiva kolica, auto-sedišta ili korpe za decu mogu se uneti u avion kao dodatni ručni prtljag bez naknade.

Radi veće bezbednosti, deca do 7 godina starosti mogu da putuju u svojim auto-sedištima. Ova opcija, međutim, za malu decu (0–2 godine) dostupna je samo uz kupljenu dečju kartu (jer onda dete ne sedi u krilu).

Vaše auto-sedište mora biti savršeno funkcionalno i po svim traženim sigurnosnim standardima. Ako ne može na bezbedan način da se uklopi u sedište u avionu, može se predati u prtljažnik uz doplatu.

Norwegian

Za decu mlađu od 2 godine i onu koja nemaju posebno rezervisano sedište nije dozvoljen ručni prtljag. Kao roditelju, međutim, dozvoljeno vam je da unesete u avion hranu koja je bebi potrebna tokom leta. Možete za nju čekirati i prtljag do 5 kg. Stvari za svoje malo dete možete upakovati u svoju torbu (biće vam dozvoljeno da unesete 5 kg više) ili da ponesete posebnu torbu za dete.

U ostalim slučajevima deca imaju pravo na istu količinu prtljaga kao i odrasle osobe.

Kolica na rasklapanje i auto-sedište mogu se bez naknade poneti za decu od 11 godina ili mlađu.

Qatar Airways

Putnici koji putuju sa detetom do 11 godina starosti mogu besplatno da čekiraju jedna rasklopiva kolica. Ako malo dete (0–2 godine starosti) držite u krilu tokom leta, dozvoljeni vam je kao ručni prtljag 1 komad prtljaga do 10 kg težine, propisanih dimenzija do 50 x 37 x 25 cm.

Ograničenje težine prtljaga varira u zavisnosti od putne klase i dužine leta. Kada s malim detetom letite u Argentinu, Brazil, Kanadu i SAD ili iz ovih zemalja u prvoj klasi, imate pravo na do 32 kg predatog prtljaga. U ekonomskoj klasi dozvoljeno je do 23 kg.

Karta za malo dete na svim destinacijama uključuje jedan komad predatog prtljaga do 10 kg, bez obzira na putnu klasu rezervacije.

Ryanair

Putnik s detetom u avion može uneti 2 komada opreme besplatno – jedna rasklopiva kolica i jedan od sledećih predmeta: auto-sedište, buster sedište ili tvrda kolica (koja se nazivaju i jaje). Ovi predmeti mogu se obeležiti za putovanje na šalteru za predaju prtljaga do 40 minuta pre zakazanog poletanja.

Kolica za decu mogu se gurati do stepenica kojima se ulazi u avion i biće smeštena u prtljažnik.

Bebi i deci do 2 godine dozvoljeno je da sede u auto-sedištima. Ona moraju, međutim, da budu smeštena na zasebnom sedištu, koje se kupuje po posebnoj tarifi za decu. Putnici koji su za odojče kupili zasebno sedište, u kabinu aviona mogu da unesu ručni prtljag do 10 kg težine i još jednu malu torbu. Takođe imaju i opciju da kupe dodatni registrovani prtljag.

SAS

Mala deca do 2 godine mogu da putuju u krilu odrasle osobe ili u svom auto-sedištu. Kada birate ovu drugu opciju, moraćete da rezervišete sedište isto kao i za starije dete. Bebe koje će biti kod roditelja u krilu nemaju pravo na dodatni ručni prtljag, ali na njihovo ime možete predati jedan komad prtljaga do 23 kg.

Automobilsko sedište za dete koje nije planirano da se koristi u avionu biće prevezeno kao predati prtljag.

Kolica na rasklapanje za malu decu od 2 godine ili manje mogu se predati na prevoz besplatno. Kolica za starije dete računaju se kao jedan komad prtljaga.

Singapore Airlines

Deci uzrasta od 6 meseci do 3 godine za koju je kupljeno posebno sedište dozvoljeno je da koriste sopstveno zaštitno sedište u kabini aviona (ako je odobreno u službi za proveru spremnosti letenja).

Takođe, specijalne kolevke u avionu obezbeđuje Singapore Airlines. Svaka od njih dugačka je 70 cm i koristi se za težinu do najviše 14 kg. Preporučuje se da ovu kolekvu, ako vam je potrebna, rezervišete ranije, pošto je samo određen broj dostupan, a zahtevi za njima ispunjavaju se prema redosledu kojim su podneti.

Sun Express

Za dete do 2 godine starosti imate pravo na dodatni predati prtljag koji nije teži od 15 kg (na letovima u okviru zemlje) odnosno 20 kg (na međunarodnim letovima), kao i na auto-sedište i kolica na rasklapanje.

U avion smete uneti svoje automobilsko sedište koje će malo dete koristiti, dokle god je ono sertifikovano kao prilagođeno za putovanja avionom.

Swiss

Bebe i deca mlađa od 2 godine mogu sedeti u krilu odrasle osobe tokom leta, a možete ih smestiti i u zaštitna sedišta za automobile. Svakom detetu od 11 godina ili mlađem dozvoljeno je da koristi svoje auto-sedište u kabini aviona.

Swiss nudi specijalne kolevke za bebe do 8 meseci koje nisu teže od 11 kg. Dostupne su svim putnim klasama na dugim letovima i samo u biznis klasi na letovima u okviru Evrope.

TAP

Deca do 5 godina mogu da sede u auto-sedištima koja su prilagođena upotrebi u avionima.

Bebe i deca od 2 godine starosti ili mlađa koja nemaju posebno rezervisano sedište mogu se smestiti u specijalnu kolevku koja je dostupna u avionu. Ona je dugačka 70 cm i služi za decu do 10 kg težine. Pristup joj je količinski ograničen, tako da se preporučuje da je rezervišete unapred (najbolje kad kupujete kartu).

Turkish Airlines

U avion možete uneti automobilsko sedište za dete u kojem će ono sedeti. Ova mogućnost dozvoljena je samo ako ste kupili to sedište. Možete uneti i kolica na rasklapanje – možete ih na ulazu u avion predati u prtljažnik.

Za bebu ili dete do 2 godine koji putuju u krilu roditelja možete poneti još jednu torbu koja se predaje na prevoz besplatno, a ne sme biti teža od 10 kg.

Ukraine International

Malo dete (do 2 godine starosti) može da sedi u krilu roditelja. Kada je vaša beba napunila 6 meseci, možete koristiti auto-sedište koje je prilagođeno za putovanje avionom. Ova opcija, međutim, dostupna je samo ako ste kupili dodatno sedište.

Kolevke za decu prihvataju se samo na dugim letovima – samo podnesite zahtev za ovom uslugom prilikom rezervacije. Te kolevke se unose u kabinu aviona.

Rasklopiva kolica mogu se uneti besplatno za dete od 2 godine ili mlađe.

Vueling

Putnici koji putuju sa malim detetom (0–2 godine starosti) mogu da sa sobom ponesu kišobran-kolica, koja se ne naplaćuju dodatno. Njih treba ispod stepenica prilikom ulaska u avion predati posadi, koja će ih staviti u prtljažnik i predati ih po sletanju.

Wizz Air

Ako putujete sa detetom mlađim od 2 godine, biće vam dozvoljeno da ponesete rasklopiva kolica za dete ili manju kolevku, uz svoj ručni prtljag.

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.pl S.A.

Zainteresovao vas je članak, ali treba vam više informacija?
Hvala na pomoći

Vaše mišljenje će nam pomoći da kreiramo bolje i više prilagođene članke.

Trenutno nismo u mogućnosti da pošaljemo vaše zabeleške

Pošaljite ponovo ili pokušajte kasnije.