Meni

Kako savladati strah od letenja?

Kako savladati strah od letenja?

Stres zbog letenja avionom obično se pojavi već nekoliko nedelja pre rezervisanog leta. Kako se osloboditi ovog straha koji vas opterećuje?

Navodimo vam pet lakih načina da se oslobodite svog straha od letenja.

Saznajte što više toga unapred

Upoznajte se sa procedurama čekiranja i sigurnosnih provera na aerodromu, kao i sa detaljima svog leta. Saznajte zašto je turbulencija prirodna pojava. Time što ćete poznavati ove pojedinosti moći ćete da u glavi osmislite kompletan tok putovanja i nećete dozvoliti da vam nepredviđene situacije izazovu nepotrebni dodatni stres. Što više toga znate, to se manje plašite!

Poradite na tome da se osećate komotno

Pre leta se dobro naspavajte i potrudite se da budete što opušteniji. Obucite komotnu odeću. Hidrirajte organizam dovoljno pre putovanja i tokom leta, ali se uzdržite od napitaka koji u sebi sadrže kofein (kafe ili jakih čajeva), kao i od alkohola. Pre poletanja pojedite lagan obrok.

Dođite ranije na aerodrom

Nije loše doći na aerodrom ranije nego što je zahtevano. Prošetajte se aerodromom i osetite atmosferu koja vlada na njemu.

Lakše je u društvu

Ako postoji mogućnost za to, putujte sa nekim prijateljem ili članom porodice. Lakše ćete se osloboditi tenzije kada budete porazgovarali s nekim ko vam je blizak.

Vreme je da se opustite!

Pokušajte da se opustite što više tokom leta. Ponesite sa sobom u avion omiljenu knjigu, slušajte neku opuštajuću muziku. Avio-kompanije putnicima obično nude različite opcije za zabavu, te iskoristite njihovu audio-video ponudu. Ako ste se uputili na odmor, samo se smestite što udobnije i razmišljajte o tome kako ćete divno provoditi vreme kada stignete na svoju destinaciju.

 

Savet

Ako je kod vas strah od letenja zaista nesnosan, potražite savet od lekara: moguće je da će vam prepisati neki blagi lek za smirenje koji će vam pomoći da se bolje osećate tokom uzletanja ili samog leta. 

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.pl S.A.

Zainteresovao vas je članak, ali treba vam više informacija?
Hvala na pomoći

Vaše mišljenje će nam pomoći da kreiramo bolje i više prilagođene članke.

Trenutno nismo u mogućnosti da pošaljemo vaše zabeleške

Pošaljite ponovo ili pokušajte kasnije.