Meni

Lekovi u ručnom prtljagu u avionu

Lekovi u ručnom prtljagu u avionu

Putnici često imaju nedoumice koji su lekovi dozvoljeni za prevoz u ručnom prtljagu u avionu. Pravila su jasna, a najbolje je pre puta detaljno ih proveriti na veb-sajtu avio kompanije preko koje putujete (jer svaka kompanija ima svoja pravila) kao i na zvaničnoj stranici zemlje u koju putujete (jer su neke zemlje pooštrile kriterijume za unos lekova, npr. UAE).

Koji lekovi su dozvoljeni za unos u avion?

Pravila koja se odnose na prevoz tečnosti ne važe kada je u pitanju prevoz male količine lekova. U avion možete poneti pilule, sirupe, ampule sa injekcijama, kapi, meleme i slične lekove koje će vam trebati za vreme putovanja – u maloj količini. Ovo važi i za lekove koje možete kupiti bez recepta. Vodite računa kada su u pitanju antidepresivi ili slični lekovi koji imaju status droga. Maksimalne količine za unos su tri kutije, a uz njih morate poneti i recept i potvrdu od lekara koja potvrđuje da su vam ovi lekovi tokom putovanja neophodni.

Prevoz medicinskih predmeta u avionu

U ručnom prtljagu možete isto poneti medicinske predmete ukoliko vam trebaju za vreme putovanja. Ovo podrazumeva na primer injekcije, insulinske pumpe, glukometre, inhalatore. Ljudi koji koriste štake ili proteze takođe mogu da ih ponesu u avion. Što je važno, oprema za pomoć pri kretanju ne smanjuje dozvoljenu težinu prtljaga.

Kada je reč o invalidskim kolicima, stvar je malo drugačija. U zavisnosti od pravila avio kompanije i vrste aviona kojim se putuje, invalidska kolica se uzimaju u avion ili smeštaju u prtljažnik. U ovom drugom slučaju, osoba sa invaliditetom mora koristiti posebna invalidska kolica koja obezbeđuje aerodrom. Posada odlaže invalidska kolica u skladište aviona, a nakon sletanja kolica se vraćaju putniku što je brže moguće.

Bezbednosna kontrola na aerodromu

Za vreme lične bezbednosne kontrole morate pripremiti sve lekove i medicinske predmete koje nameravate da unesete u avion. Iako ovo nije uvek neophodno, treba da imate kod sebe potvrdu od lekara na kojoj je navedeno koji su vam lekovi ili druga medicinska oprema neophodni za vreme putovanja. U slučaju sumnje, ovakav dokument će vam omogućiti da bez problema prođete bezbednosnu kontrolu.

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.rs.

Da li ste u članku našli informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenju, ovaj članak:
Hvala na Vašem mišljenju!