Meni

Pretražite letove za Birmingem

Prikaži filtere

Birmingem

 • Opšte informacije

  Službeni jezik: engleski
  Vremenska zona: UTC+1 (leto), UTC+0 (zima)
  Valuta: Britanska funta (GBP)

 • Raj za zlatare

  Birmingem se može pohvaliti juvelirskom tradicijom dužom od 250 godina. Tada su zanatlije koje su radile sa zlatom osnovale Juvelirsku četvrt. Sada u njoj ima više od 400 fabrika za obradu ovog plemenitog metala!

 • Za fanove Tolkina

  Džon Ronald Ruel Tolkin, pisac romana o mitskoj Srednjoj zemlji, živeo je u Birmingemu. Svake godine njegovi obožavaoci okupljaju se u muzeju Sarehole Mill u blizini grada.

 • Koreni hevi metala

  Birmingem je grad u kojem su se rodili Toni Ajomi i Ozi Ozborn, članovi hevi metal benda Black Sabbath. Čak je i jedan tramvaj u gradu dobio ime po Oziju!

Šta obići u Birmingemu

Birmingem je drugi po veličini grad u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nekada je bio isključivo industrijski centar, a sada svojim stilom života i turističkim atrakcijama privlači mnoštvo turista. Evo šta obavezno videti u njemu...

Raznolikost je obeležje Birmingema, tako da će u njemu svako pronaći nešto za sebe. Zanima vas kupovina? Bez problema. Bolje vam zvuči šetnja istorijskim kvartovima? Samo navalite! Ili možda više volite aktivan odmor? I to vam ovaj grad nudi!

Ako tražite da obiđete najšarmantnija mesta u gradu, svakako treba da vidite kanale duž ulice Gas Street. Do 1960. koristili su se za utovar i istovar robe koja se prevozila rekom. Sada ćete tu naći mnogo autentičnih restorana i klubova na vodi, koji su od ovog kraja pretvorili mesto za zabavu, izlaske i provod do jutra. Kada ste već tu, provozajte se brodićem – viktorijanske kuće zidane od sitne opeke izgledaju još lepše iz ove perspektive. Zanimljivost je da Birmingem može da se pohvali sa više kanala nego Venecija.

Poreklo grada Birmingema seže u srednji vek. Deo grada Kings Norton – u kojem se nalaze zdanja poput stare škole i Trgovačkog doma – datira iz srednjeg veka. Crkva Svetog Martina izgrađena je u istom periodu. Danas se ona nalazi... u središtu najvećeg tržnog centra u gradu, zvanog The Bull Ring. Izgrađena je bila na mestu tržnice iz 12. veka. U Birmingemu ima takođe i nekoliko lepih katedrala, npr. anglikanska Katedrala Svetog Filipa, katolička St. Chad’s Cathedral, grčka pravoslavna crkva posvećena Teotokosu i Svetom Andreji, kao i Aston Hall, imanje staro nekoliko vekova ali dobro očuvane unutrašnjosti. Ako volite umetnost, obiđite Birmingemski muzej i umetničku galeriju, gde je smeštena bogata kolekcija dela Edvarda Bern-Džounsa, slikara iz prerafaelitskog perioda.

Ako još od detinjstva sanjate da posetite fabriku najukusnijeg proizvoda na svetu – a to je naravno čokolada – prosto morate posetiti Birmingem! Nedaleko od grada smešten je Cadbury World. Tokom tri sata, koliko traje obilazak, saznaćete kako se pravi čokolada, a imaćete priliku i da probate različite slatkiše od kakaoa. Posle tako upečatljivog iskustva odmorite se u nekom od gradskih parkova. Saton, najistaknutiji od svih njih, najveći je na svetu rezervat prirode na teritoriji jednog grada. Provedite vreme pored jezera, uživajte u nekom od sportova ili se samo izležavajte na travi – sve to od 9 izjutra do sumraka.

Korisne informacije o aerodromima u Birmingemu

Popularne avio kompanije za Birmingem

Red letenja: Birmingem

Tražite smeštaj? Proverite najbolje hotele u Birmingemu

Nađite smeštaj u Birmingemu