Meni

Pretražite letove Poljska - do Poljske

Poljska

 • Poznanj
 • Gdanjsk
 • Katovice
 • Žešov
 • Ščećin
 • Lublin
 • Lođ
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: poljski
  Vremenska zona: UTC+2 (leto), UTC+1 (zima)
  Valuta: Zlot (PLN)

 • Grad vladara

  U glavnoj crkvi, Bazilici Svetog Petra i Pavla, možete videti simbolične grobnice prvih vladara Poljske – princa Mješka Prvog i kralja Boleslava Prvog Hrabrog.

 • Srednjovekovni festival

  U srednjem veku na gradskom trgu su se, umesto kuća, nalazile tezge na kojima su se prodavali slana ili dimljena riba, sveće i druge potrepštine jednog srednjovekovnog domaćinstva.

 • Muzej kroasana

  Ovde možete naučiti dijalekt stanovnika Poznanja, a takođe ćete svojim očima videti kako se prave čuveni kroasani Svetog Martina (rogale) i upoznaćete se sa istorijom grada. Zabavno je i za decu i za odrasle.

Šta treba obići u Poznanju?

Poznanj – jedan od najstarijih gradova u Poljskoj – nalazi se u zapadnom delu zemlje, u Velikoj jezerskoj oblasti. Arheološka istraživanja pokazuju da su ljudi prvi put kročili na ovo tle u doba paleolita. Sve što je o njima poznato je da su lovili irvase.

Prve naseobine nastale su na ovom prostoru između 5. i 6. veka pre nove ere. Istoričari tvrde da je moguće da su upravo u Poznanju dogodio prelazak Poljske u hriščanstvo 966. godine. Pre toga, slovenski narod Poljaci su već živeli neko vreme na tim prostorima i poljski običaji poput farbanja jaja, pevanja božićnih pesama i prolećnog posta potiču od njih iako se danas navode kao isključivo hrišćanski običaji.

Najpoznatiji simbol Poznanja su dva jarca koja se bore jedan s drugim svakoga dana u podne na kuli opštinskog doma. Na tom mestu stoje od 1551. godine. Ostali karakteristični prizori grada uključuju šarene fasade, tu i tamo prošarane oslikanim elementima.

U Poznanju možete obići i najmlađi dvorac u Evropi – Caesarean Castle, izgrađen 1910. za pruskog kralja Vilhelma Drugog. Adolf Hitler hteo je da tu smesti svoj štab, te je otpočeo s renoviranjem dovrca 1939. Mnoge od prostorija su preuređene i promenile namenu. Zamak je otvoren za posetioce danju i noću. Palace Górków, plemićka rezidencija iz perioda renesanse, danas je sedište Arheološkog muzeja. Nekada je na krovu imala terasu na kojoj se nalazilo jezerce sa ribama.

Posle celodnevnog obilaska možete se odmoriti u parku Citadele. Između travnatih površina i među drvećem pronaći ćete zidine tvrđave, groblja, spomen-obeležje borcima za oslobođenje Poznanja 1945. ili Muzej oklopa, smešten u ostacima of the tvrđave Winiary iz 19. veka.

Ako želite da probate tradicionalnu poljsku hranu, možete posetiti restoran Wiejskie Jadło. Na jelovniku su poljske valjuške, ražana supa koja se služi u hlebu, sarme na poljski način i patka s jabukama. U kafeu Proletaryat očekuje vas putovanje kroz vreme. Dizajniran je u stilu komunizma, a služi i alkohol i hranu koji su bili uobičajeni u vreme komunizma, između ostalog haringe, turšiju, hleb i mast.

✔️ Postoje li posebne ponude za letove do Poljske na eSky.rs?

Na web stranici eSky.rs redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cenama. Pratite nas i inspirišite se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta do Poljske?

Na eSky.rs dok vrpite rezervaciju avionske karte, takođe možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i prijatno.

✔️ Ako rezervišem let do Poljske, mogu li da rezervišem ujedno i smeštaj?

Na eSky.rs nudimo pretraživač smeštaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smeštaju u mestu, u kojem putujete, čak i pre putovanja. Smeštaj može da se rezerviše nezavisono od karte ili kao deo Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove do Poljske?

Budite sigurni, da na eSky.rs ponuda letova do Poljske uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizovane za visoki standard.

Popularne avio kompanije do Poljske