Meni

Pretražite letove do Sjedinjenih Američkih Država

Sjedinjene Američke Države

 • Čikago (IL)
 • Atlanta (GA)
 • Vašington (DC)
 • Klivlend (OH)
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: engleski
  Vremenska zona: UTC-5 (leto), UTC-6 (zima)
  Valuta: Američki dolar (USD)

 • Jasan pogled

  U zabavnom parku Navy Pier vredi posetiti, između ostalog i Panormaski točak, vrteška koja je visoka 60 metara, sa koje možete videti ceo grad. Redovi su tokom vikenda!

 • Šetnja oblacima

  Najbolji pogled u centru grada možete naći gledajući sa Skydesk-a u Willis Tower-u i 360°Čikago u John Hancock Building. Vredi uzeti karte ranije preko Interneta.

 • Lincoln Park

  Zeleno srce grada nalazi se između obale jezera Mičigen i Loop-a. Tamo možete ležati na travi, baviti se sportom i besplatno posetiti zoo vrt.

Šta vredi videti u Čikagu?

Prestonica države Ilinois nije tipično turističko mesto. Vredi provesti bar nekoliko trenutaka u Čikagu, jer tamo možete naći ne samo nebodere koji oduzimaju dah u poslovom delu grada, već i prelepo jezero, interesantne muzeje kao i najbolji hot dog u celoj zemlji.

U Čikagu je često vetrovito, zbog njegove lokacije pored obale ogromnog jezera Mičigen. To nije tipično za vreme u centru grada – sam centar je okružen visokim neboderima. Tamo možete videti zgrade s kraja XIX veka i sa početka XX veka (na primer Reliance Building, Wrigley Building), kao i moderne zgrade koji su simbol grada (npr. Trump’s Tower, Willis Tower). Okrug se takođe naziva i petljom, pošto oko njega prolazi železnica. Njegov glavni deo Mag Mile – Veličanstvena Milja – je ekskluzivan deo Mičigen Avenije sa zgradama koje sjaje na suncu, najboljim restoranima i prodavnicama.

Grad je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj ponudi – vredi posetiti Institut Umetnosti Čikaga  sa ogromnom kolekcijom dela impresionista. Field Muzej, u kojem možete videti između ostalog i skelet T-reksa, pa sve do poznatog Čikaškog pozorišta (starog Balbana i Katz Čikago teatra) čiji početak datira još od vremena američke zabrane. Svakako morate videti Milenijumski park, gde je lociran simbol grada Cloud Gate (poznatiju kao pasulj). Ova staklena statua u obliku pasulja je najfotografisana tačka u samom gradu. U blizni se nalazi multimedijalna instalacija Crown fontana – na velikim kolonama prikazene su fotografije lica građana grada, a iz njihovih usti teče voda.

Šta vredi jesti tamo? Zasigurno čikaški hot dog u maloj lepinji sa dosta priloga. Najbolji je u Portillo’s-u i u barovima Gene & Jude’s i Jim’s Original (pitati za Maxwell Street Polish – hot dog sa kobasicom). Američka klasika je takođe i pica na debelom testu (čikaška pica) sa dosta kačkavalja i paradajz sosa (na primer u Lou Malnati’s), kao i čizburger (na primer u Small Cheval). Za dezert probajte čizkejk u Eli’s Cheesecake kafe poslastičarnici.

Popularne avio kompanije do Sjedinjenih Američkih Država