Meni

Prtljag: ograničenje veličine i težine

Prtljag: ograničenje veličine i težine

Odabrali ste destinaciju i kupili avionske karte... ali šta je s prtljagom? Pre nego što stvari spakujete u torbu ili kofer, treba da proverite da li su oni u okviru dozvoljenih dimenzija i težine. Koje su maksimalne dimenzije predatog prtljaga? Koliko ručni prtljag sme da bude težak? Avio prevoznici primenjuju svaki svoja pravila kad su u pitanju veličina, težina i broj komada dozvoljenog prtljaga, tako da bi uvek trebalo da proverite kakav je prtljag dozvoljen pre nego što pođete na put. U suprotnom troškovi mogu biti veći nego što ste nameravali.

Dimenzije ručnog prtljaga

Dozvoljeni ručni prtljag razlikuje se kod svakog avio prevoznika. Primera radi, ograničenja u dimenzijama prtljaga koja važe kod kompanije Ryanair skoro ista su i kod prevoznika Wizz Air, s razlikom od nekoliko centimetara. Iako to ne izgleda kao suštinska stvar, može vam stvoriti problem prilikom čekiranja – ako torba koju želite da unesete u avion premašuje ograničenje, biće smeštena u prtljažnik aviona i biće vam biti naplaćena kao predati prtljag.

U principu, prtljag koji unosite sa sobom u avion treba da može da se smesti ispod sedišta ispred vas ili u prostor iznad sedišta za smeštanje prtljaga. Svaki avio prevoznik ima svoja pravila o veličini i težini ručnog prtljaga. Treba da zapamtite i sledeće: u dimenzije ručnog prtljaga računaju se i svi delovi koji štrče, kao što su ručka, džepovi, točkići i slično. Standardno pravilo je da prtljag koji se unosi u avion ne sme da pređe 8–10 kg.

Dimenzije registrovanog prtljaga

Ako niste zadovoljni dozvoljenim prtljagom koji možete uneti u kabinu, dodatni prtljag možete čekirati, odnosno predati u prtljažnik aviona. Njegova veličina i težina moraju da budu u skladu s pravilima avio prevoznika, ali jednako je važan i broj komada prtljaga koji se može čekirati. Broj torbi ili kofera koje možete čekirati zavisi od putne klase vaše rezervacije. Na konačnu cenu utiče više faktora, među kojima su broj komada prtljaga, njihova težina, datumi putovanja (tokom sezone cena je viša) ili vrsta leta.

Posetite naš veb-sajt kako biste proverili koja su ograničenja u dimenzijama i težini preko različitih avio prevoznika, kako za čekirani, tako i za ručni prtljag.

Koji kofer ili torbu da kupim?

Ako biste želeli da kupite pravi kofer ili torbu za putovanje, treba da razmotrite nekoliko faktora. Pre svega, proverite kakva su pravila vašeg avio prevoznika kad su u pitanju težina i dimenzije prtljaga. Uzmite u obzir i to koliko ćete često leteti. Onima koji putuju povremeno možda će više odgovarati jeftinije torbe ili koferi s točkićima, dok će putnici koji putuju po nekoliko puta mesečno radije birati kvalitetnije kofere čvrstih stranica.

Na tržištu postoji veliki izbor različitog prtljaga – od onih tvrdih ivica do onih od platna (a svakako se postarajte da vaš kofer ima sistem zaključavanja i točkove). Koji su od njih najbolji? Ako tražite ručni prtljag, odaberite mekaniji kofer, u stilu ranca – lakše ga je smestiti u prtljažnik iznad sedišta. Mekani rančevi za leđa ili samo za jedno rame još su zgodniji po tom pitanju. Možda će vam odgovarati i polutvrdi koferi, jer će u njima vaše stvari biti bolje zaštićene. Oni su, međutim, nešto teži, što im je nedostatak kad se svaki kilogram prtljaga računa.

 

Ako planirate da čekirate prtljag, bolje je da izaberete kofer tvrdih stranica, jer je on svakako otporniji (setite se onih prizora aerodromskih radnika koji bez milosti bacaju kofere). Najbolja opcija je kofer tvrdih strana napravljen od polikarbonata i sa ojačanjima na uglovima radi dodatne zaštite. I ne zaboravite da svoje vredne stvari u koferu zaključate bravom, bilo običnim katancem, bilo bravom koja se otključava šifrom.

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.rs.

Da li ste u članku našli informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenju, ovaj članak:
Hvala na Vašem mišljenju!