Meni

Pretražite letove do Bahreina

Bahrein

 • Manama
 • Opšte informacije

  Službeni jezik: arapski
  Vremenska zona: UTC +3
  Valuta: Bahreinski dinar (BHD)

 • Kao Rim

  Poznata izreka kaže da svi putevi vode u Rim. U Bahreinu, Rim bi trebalo da bude zamenjen sa Manamom – gde zaista svi putevi vode u prestonicu. 

 • Drvo života

  Oko 30 km južno od Maname, u sred pustinje, stoji usamljeno drvo. Nije uvenulo, iako nema podzemnih izvora u okolini. Naučnici dugo godina razmišljaju o toj misteriji. 

 • Za suvenire

  Tražite originalni suvenir? Idite u okrug Bab al-Bahrain. Tamo možete naći prodavnice sa ručno oslikanom keramikom, šarenim materijalima, kao i umetnička dela i egzotične začine. 

Šta vredi videti u Manami?

Manama, iliti El Manama, je glavni grad i ujedno najveći grad u Baherinu gde živi oko 25 procenata stanovništva čitave države. Ovaj bogati Arapski grad često se poredi sa Dubaijem. Ali ipak ima nešto što privlači dosta turista, a ono što nedostaje prestonici Ujedinenih Arapskih Emirata – skromnost i nedostatak sveprisutnog sjaja.

Bahrein je postao nezavisna država 1971. posle više vekovne dominacije od strane Persijanaca i Portugalaca. Za glavni grad nove države, čija se ekonomija do dana današnjeg zasniva na ispumpavanju nafte, izabran je Manama. Danas, možete videti poslovnu četvrt sa modernim neboderima, velike tržne centre i bezbroj barova, klubova koji nude zabavu tokom čitave noći. Sa druge strane, bićete fascinirani tradicionalnim kućama u Muharraq i perfektno očuvane spomenike poput džamije Al-Fateh koja je jedna od četiri najvećih muslimanskih hramova na svetu.

Bahrein je poznat ne samo po nafti, već i po ronjenju za biserima. Možete dosta toga saznati o istoriji o ronjenju za biserima u Muzeju of Pearl Diving, koji se nalazi u najstarijoj zgradi u gradu. Putovanje unazad kroz vreme, čak i 4 hiljada godina nazad, biće vam obezbećeno od strane Nacionalnog Muzeja Baherina, koji se nalazi između Maname i Muharraq. Vredi otići i do Corniche al-Fateh, bulevar koji je na istočnoj obali grada, odakle se proteže prelep pogled ka poslovnom delu grada. Morate videti takođe Bahreinsko utvrđenje (Qalat Al Bahrain) na južnoj obali ostrva, koje je izgrađeno još u 14. veku. Utvrđenje je na UNESCO listi svetske baštine.

Gde jesti u Manami? Izbora ima na pretek, zato što se u Bahrein serviraju arapska, pakistanska, pa čak i indijska jela. Osnova kuhinje je pečena riba i morski plodovi na roštilju, kao i jela od mesa, kao što je šavarma (vrsta kebaba), dajdaj (dinstano meso u paradajz sosu), janija (meso sa povrćem). U gradu pobrinite se da probate daktile i jela koje ih sadrže među svojim sastojcima, kao što je slatkiš muhamaru od pirinča, daktile i šećera. Gde jesti? To zavisi od toga koliko para imate u novčaniku. Restorani sa dobrom kuhinjom i prosečnim cenama su, na primer, Lumee, Haji Gahwa i Mohammed Noor.

Popularne avio kompanije do Bahreina