Službeni jezik: španski
Vremenska zona: UTC -5
Valuta: Kolumbijski pezos (COP)
Na sat vremena vožnje od Barankilje nalazi se mali neaktivni vulkan. Drvene stepenice vode do njegovog grotla. Krater je ispunjen blatom, u kojem se za nekoliko dolara možete brčkati do mile volje.
SCADTA, prvi avio-prevoznik u Americi, osnovan je u gradu Barankilja 1919. godine. I dan-danas ova kompanija posluje pod imenom Avianca, a objedinjuje dosta nacionalnih avio-prevoznika u Latinskoj Americi.
U kvartovima koji su dalje od centra grada kanalizacioni sistem je luksuz. Ako vas uhvati kiša tokom obilaska Barankilje, bolje se odmorite u baru, pojedite nešto ukusno i sačekajte da se razvedri.
Ovo je ogroman grad u kojem na četiri dana svake godine stanovnici ostavljaju sve po strani i prepuštaju se zabavi i uživanju na velikom karnevalu. Među visokim i modernim zgradama nalazi se mnogo malih jednospratnica. Takva je Barankilja – grad kontrasta i izuzetne hrane.
Ovaj kolumbijski grad na Karipskom moru jedan je od najvećih u zemlji. Iako je status grada dobio 1813. godine, postoje tvrdnje da su Indijanci ovde živeli još 1533. Gradska luka je s vremenom postala jedna od destinacija za dolazak izbeglica iz Evrope, posebno tokom svetskih ratova. Zahvaljujući trgovini ribom, grad je nazvan Zlatna kapija Kolumbije.
Čitav region upoznaćete bolje ako posetite Museo del Caribe. U njemu ćete naći pokućstvo i oruđe nekadašnjih stanovnika Kariba, saznaćete o istoriji evropskih osvajanja i videti koje sve životinje žive na dnu okeana. Čućete muziku ovog kraja i saznati malo više o njegovoj kulturi.
Grad je poznat po dobroj zabavi. Ovde se održava Carnival de Barranquilla, jedna od najvažnijih narodnih proslava u zemlji, koja se održava od 19. veka. Slavlje počinje četiri dana pre katoličke Svete nedelje. Od nedelje do srede čitav grad staje. Gomile ljudi izlaze na ulice da plešu, pevaju i dive se živopisnim povorkama. Karneval u Barankilji nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine.
Kuhinja Barankilje je mešavina ukusa iz svih krajeva sveta. Dominira kreolska, ali su prisutna i jela kuhinja Kine, Japana, Brazila, Francuske, Italije i Španije. Karakteristične za Kolumbiju su takozvane fruterije, kiosci za brzu hranu gde se služe pržene grickalice sa svežim sokom od voća. Naći ćete ih na svakom ćošku. Ako svratite u Los Compadres, probajte empanadas – pite punjene govedinom, piletinom ili sirom – ili papas rellanas, ćufte od krompira punjene goveđim mesom. Naravno, sve je prženo. Srećom, blizina Atlantskog okeana i reke znači da će se naći nešto lepo i za ljubitelje ribe. Izbor morske hrane je ogroman.
Gvatemala Siti Barankilja