Meni

10 stvari koje moraš znati pre putovanja avionom

10 stvari koje moraš znati pre putovanja avionom

1. Ove stvari ne smeš imati u svom prtljagu

Eksplozivi i zapaljive materije su zabranjene za unos u avion, kako u ručnom tako i registrovanom prtljagu. Pravilo se tiče svih aviokompanija. Radi se tu između ostalog o stvarima poput lemilica, petardi, materija za potpalu roštilja.

Zbog bezbednosnih razloga, predmeti koji mogu poslužiti kao oružje (npr. oštre makaze, alat, vadičep) nisu dozvoljeni za unos u avion u ručnom prtljagu. 

Najrestriktivnija pravila važe za tečnosti.  Ne smete poneti sa sobom u avion u ručnom prtljagu više od 10 flašica tečnosti, od čega svaka ne može imati više od 100 ml. Sve flašice trebaju biti spakovane zajedno u providnu jednolitarsku kesu. U ručnom prtljagu smete imati lekove, takođe one u tečnom obliku, ali isključivo u količini koja vam je neophodna za vreme trajanja leta.

2. Pakovanje kofera je umetnost

Svaka aviokompanija ima svoja pravila u vezi veličine i težine registrovanog prtljaga. Bitno je da ne prekoračite ove određene dimenzije ili težinu, jer za višak prtljaga mora da se plati relativno velika naknada na aerodromu.

Većina aviokompanija dozvoljava da se u avion, osim ručnog prtljaga, ponese još jedna, manja torba. To može biti ženska tašna ili ranac sa laptopom. Preporučujemo da se pakujete na takav način da možete lako izvaditi neke stvari za vreme aerodromske kontrole.

Registrovani prtljag prolazi dugačak put pre nego šta se vrati u vaše ruke. Zato je jako bitno da sa vašeg kofera ne strše nikakvi kaiševi , patent zatvarači, značke i slično. Ukoliko nameravate na svoj ranac zakačiti vreću za spavanje i prostirku, preporucujemo da sve skupa omotate folijom. Imaćete sigurnost da se nijedan komad vašeg prtljaga neće uništiti ili ispasti.

3. Budite spremni za ček-in

Na aerodromu neće proveravati samo prtljag. Takođe i vi moraćete proći bezbednosnu kontrolu. Kad dođe vaš red, uzmite korpu/kutiju koja se nalazi blizu trake i stavite u nju sve šta imate u džepovima, skinite jaknu, džemper, šal, kaiš i slično.

Vaše stvari će proći na traci preko skenera, a vi sami moraćete proći kroz posebni prolaz. Postoji mogućnost da će vas osoblje zamoliti da se vratite iza prolaza i skinete obuću, ukoliko se oglasi zvučni alarm.

4. Svaka država ima svoja vlastita pravila

U okviru Evropske Unije pravila vezana za prevoz alkohola, cigareta, hrane i cveća su u većini država ista. Međutim, van EU svaka država ima svoje vlastite propise i pravila. Kazna za prevoz zabranjenih stvari ili prekoračenje dozvoljene za prevoz količine isto zavisi od propisa koji važe za određenu državu. U najboljem slučaju, oduzeće vam zabranjeni predmet i uništiće ga. Međutim, na primer u islamskim državama postoje jako velike kazne za uvoz alkohola..

Ova pravila mogu se isto ticati gotovine i vrednih predmeta, kao šta su umetnine, istorijski predmeti, komadi poreklom od zaštićenih vrsta životinja npr. slonovača.

5. Odeća pogodna za let

Čini se očito, ali valja obratiti pažnju na način na koji ćete se obući za vreme putovanja. Što duže traje to, to se više osećate neprijatno ukoliko se obučete neadekvatno.

Udobnost je najbitnija stvar, uverite se da ništa vas ne stišće za vreme leta . Čak i ako putujete usred leta, ponesite sa sobom čarape i džemper. Unutar aviona je uvijek uključene klimatizacija, pa će vam verovatno biti hladno.

Ukoliko imate dugačku kosu, zavežite je lagano iznad vrata kako vam ne bi smetala kad naslonite glavu na sedište.

6. Mobilni telefoni uvek u flight mode-u

Iako sve češće čujemo informacije da mobilni telefoni ne ometaju rad aviona, u većini aviokompanija postoji zabrana korišćenja mobilnih telefona tokom leta. Izuzetak od ovog pravila je tzv. airplane mode ili flight mode tj. režim rada uređaja za vreme leta, koji je dostupan na skoro svim uređajima.

U nekim avionima postoji mogućnost korišćenja mreže Wi-Fi. Za takvu uslugu najčešće moraćete platiti. 

7. Smete poneti hranu u avion

Nije istina da je zabranjeno da ponesete sa sobom hranu u avion. Ukoliko ne nabavite hranu u avionu, možete ostati gladni. Ponesite sa sobom grickalice i sendviče – sve dok ne mirišu preintenzivno i ne ostavljaju mrvice to je u redu. Zabrane su vezane samo za pića. Rešenje je da kupite piće u aerodromskim prodavnicama kad već prođete bezbednosnu kontrolu.

Hrana za bebe je druga priča. Roditeljima ili starateljima dozvoljeno je da ponesu u avion mleko ili drugu vrstu hrane za bebe. Za vreme bezbednosne kontrole ovu hranu treba odvojiti i pokazati osoblju. U većini slučajeva roditelji trebaće probati određenu bebinu hranu kako bi je smeli uneti u avion. U većini aviona imate na raspolaganju mikrotalasnu za podgrijavanje jela.

8. Bombone nisu samo za decu

Za vreme poletanja i sletanja promene pritiska mogu uzrokovati osećaj začepljenih ušiju. Ukoliko se desi da imate zapušeni nos, može vam biti dosta neprijatno. Postoji nekoliko rešenja.

Pokušajte sa gutanjem pljuvačke, žvačite gumu za žvakanje ili pojedite bombon. Ovo bi trebalo da ublaži neprijatnost. Ukoliko patite od curećeg, zapušenog nosa, na pola sata pre poletanja uzmite kapi za nos.

Ukoliko strah od letenja avionom uzrokuje kod vas gastričke probleme, pripremite se ranije – naspavajte se pre puta, pojedite lagani obrok, i pokušajte naći nešto prijatno na čemu ćete moći se fokusirati  – to može biti knjiga, omiljena muzika ili crtanje.

9. Deci će biti dosadno

Čak i ako se radi o najvećem fanu aviacije, svakom detetu nakon određenog vremena bez previše kretanja postane dosadno. Vredi da se pripremite za takvu situaciju. Ukoliko ne možete da ponesete sa sobom omiljene dečije igračke, komad papira i bojice bi trebali biti dovoljni. Zamolite dete da nacrta sliku vašeg putovanja – kako izgleda avion, aerodrom,krajolik i sl.

Možete isto da igrate igre za koje vam ne trebaju rekviziti – na primer kamen, papir, makaze, igru reči kaladont i slično. Možete isto izmišljati priče – nagađati iznad kojih mesta upravo prolazite, na šta vas podsećaju oblaci itd.

10. Kabinu pilota možete posetiti

Naravno pod uslovom da će pilot pristati na to. Ne vredi pitati pre poletanja – piloti su jako zauzeti u to vreme. Pitajte stjuardesu  za vreme leta da li postoji takva mogućnost nakon sletanja. Ukoliko nema kašnjenja, a kabinsko osoblje ne žuri, postoji mogućnost da će vas pilot provesti kroz pilotsku kabinu.

Neke aviokompanije imaju posebne loyalty programe za decu – za pređene mile dodeluju se bodovi koji mogu biti zamenjeni za obilazak kabine pilota.

 

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.rs.

Da li ste u članku našli informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenju, ovaj članak:
Hvala na Vašem mišljenju!