Meni

Roming u inostranstvu. Kakve su cene?

Roming u inostranstvu. Kakve su cene?

U junu 2017. ukinuto je naplaćivanje rominga u okviru Evropske unije. Međutim, doneta uredba nema nikakvog uticaja na cene ovih usluga za građane Srbije.

Građanima EU uglavnom se više ne naplaćuju dodatno pozivi, tekstualne poruke i daunlodovanje podataka sa interneta. Ipak, zakoni Unije imaju i neke izuzetke od ovog pravila, koje koriste i operateri mobilne telefonije.

Koliko, i kada se plaća roming u Evropskoj uniji?

Bez obzira na nova pravila Evropske unije, za građane Srbije dodatni troškovi se naplaćuju prema tarifi njihovog matičnog operatera.

Kada su u pitanju građani s prebivalištem u EU, dodatni troškovi im se ne gomilaju kada koriste mobilni telefon u zoni EU. Ali zapravo, korisnicima usluga pojedinih mobilnih kompanija u EU naplaćuju se pozivi, slanje tekstualnih poruka i prenos podataka preko interneta. Ipak, to se primenjuje u izuzetnim slučajevima, u skladu sa EU zakonima.

Da li svako mora da plati usluge rominga u EU?

Dodatni troškovi rominga ne odnose se na sve građane EU. Neki mobilni operateri njima ih naplaćuju samo kada su mobilni telefon češće koristili u inostranstvu u proteklih 30 dana. Prilikom kupovine broja u EU najbolje je da proverite uslove ponude mobilnog operatera i u slučaju nejasnoća pitate koje ćete dodatne usluge naknadno morati da doplatite.

Kako se roming naplaćuje van Evropske unije?

Pomenute cene rominga prilikom obračuna troškova telefonskih poziva, SMS poruka i prenosa podataka za građane EU i dalje ne važe za zemlje van Evropske unije. Stoga je pre putovanja dobra ideja da proverite tarife usluga mobilne telefonije za zemlju u koju putujete. Treba imati na umu da su troškovi rominga znatno veći od uobičajenih troškova mobilne telefonije.

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.rs.

Da li ste u članku našli informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenju, ovaj članak:
Hvala na Vašem mišljenju!