Meni

Roming u inostranstvu. Kakve su cene?

Roming u inostranstvu. Kakve su cene?

U junu 2017. ukinuto je naplaćivanje rominga u okviru Evropske unije. Međutim, doneta uredba nema nikakvog uticaja na cene ovih usluga za građane Srbije.

Građanima EU uglavnom se više ne naplaćuju dodatno pozivi, tekstualne poruke i daunlodovanje podataka sa interneta. Ipak, zakoni Unije imaju i neke izuzetke od ovog pravila, koje koriste i operateri mobilne telefonije.

Koliko, i kada se plaća roming u Evropskoj uniji?

Bez obzira na nova pravila Evropske unije, za građane Srbije dodatni troškovi se naplaćuju prema tarifi njihovog matičnog operatera.

Kada su u pitanju građani s prebivalištem u EU, dodatni troškovi im se ne gomilaju kada koriste mobilni telefon u zoni EU. Ali zapravo, korisnicima usluga pojedinih mobilnih kompanija u EU naplaćuju se pozivi, slanje tekstualnih poruka i prenos podataka preko interneta. Ipak, to se primenjuje u izuzetnim slučajevima, u skladu sa EU zakonima.

Da li svako mora da plati usluge rominga u EU?

Dodatni troškovi rominga ne odnose se na sve građane EU. Neki mobilni operateri njima ih naplaćuju samo kada su mobilni telefon češće koristili u inostranstvu u proteklih 30 dana. Prilikom kupovine broja u EU najbolje je da proverite uslove ponude mobilnog operatera i u slučaju nejasnoća pitate koje ćete dodatne usluge naknadno morati da doplatite.

Kako se roming naplaćuje van Evropske unije?

Pomenute cene rominga prilikom obračuna troškova telefonskih poziva, SMS poruka i prenosa podataka za građane EU i dalje ne važe za zemlje van Evropske unije. Stoga je pre putovanja dobra ideja da proverite tarife usluga mobilne telefonije za zemlju u koju putujete. Treba imati na umu da su troškovi rominga znatno veći od uobičajenih troškova mobilne telefonije.

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.pl S.A.

Zainteresovao vas je članak, ali treba vam više informacija?
Hvala na pomoći

Vaše mišljenje će nam pomoći da kreiramo bolje i više prilagođene članke.

Trenutno nismo u mogućnosti da pošaljemo vaše zabeleške

Pošaljite ponovo ili pokušajte kasnije.