Meni

Kako spakovati ručni prtljag?

Kako spakovati ručni prtljag?

Pravila za pakovanje ručnog prtljaga

Ukoliko se ručni prtljag pakuje na odgovarajući način, može se uštedeti dosta novca, pogotovo kada putnici lete niskobudžetnim aviokompanijama. Ako pretpostavimo da putnik ne želi da plati dodatno, ali ipak želi da sve svoje stvari spakuje u dimenzije besplatnog ručnog prtlaga, moramo pratiti nekoliko pravila:

 • Izaberite ranac umesto kofera – elastičniji je, a ukoliko je potrebno, možete imati na sebi nekoliko dodatnih stvari, i na taj način smanjiti veličinu ruksaka
 • Ponesite sa sobom samo najneophodnije. s obzirom da se neke stvari mogu kupiti nakon sletanja
 • U slučaju da vam je kozmetnika od izuzetne važnost, razmislite o kupovini  manjih bočica u apotekama ili drogerijama, uz pomoć kojih možete poneti odredjenu količinu krema. Ne zaboravite na ograničenja kada je u pitanju transport tečnosti u ručnom prtljagu.
 • Tehnika slaganja stvari je od velikog značaja, a najpopularnije je rolanje garderobe i pakovanje jedne stvari uz drugu kako bi se uštedelo na prostoru
 • Kozmetiku, laptop i druge slične stvari, spakujte na vrhu torbe
 • Dokumenta potrebna za put stavite u spoljašnji džep

Koje su dimenzije ručnog prtljaga?

Svaka aviokompanija sprovodi striktne propise kada su u pitanju količina dozvoljenog ručnog prtljaga, njegove dimenzije i težina. Medjutim, putnik mora poštovati ova pravila i radi bezbednosti

55 x 40 x 20 cm

 je maksimalna veličina ručnog prtljaga kod većine niskotarifnih avio kompanija

8 kg

je maksimalna dozvoljena težina ručnog prtljaga kod većine niskotarifnih avio kompanija

1 komad prtljaga

je uglavnom dozvoljeno poneti sa sobom u avion

Pažnja!

 • Kod niskotarifnih avio kompanija, nije karakteristično da bebe imaju dozvoljen ručni prtljag. Sav pribor, uključujući i hranu za bebe, potrebno je da u svom ručnom prtljagu ponese staratelj, koji uz to ne dobija dodatno proširenje prtljaga.
 • Neke avio kompanije će povećati dimenzije, težinu, i broj ručnog prtljaga, u zavisnosti da li je biznis, premium ili prva klasa.
 • Ukoliko vaš ručni prtljag prevazilazi propisane dizmenzije i težinu, može se desiti da bude čekiran kao predati prtljag, prateći propise registrovanog prtljaga.

Obavezno proverite detaljne informacije o propisanim dimenzijama i težini prtljaga svake avio kompanije.

Šta da ponesem u ručnom prtljagu?

U avion sa sobom ponesite dragocenosti, nakit, dokumenta i novac. Upamtite da predati prtljag može biti oštećen tokom leta, prema tome, sve lomljive stvari poput kamere,fotoaparata, laptopa ili staklenih predmeta, spakujete u ručni prtljag. .

Mogu li da spakujem hranu i piće u svoj ručni prtljag?

Prilikom pakovanja ručnog prtljaga nemojte zaboraviti propise vezane za količinu tečnosti koju smete da unesete u avion, kao što su pića, hrana u tečnom stanju, kozmetika, itd. Ovi propisi se odnose i na kreme, gelove, aerosole, kupke, paste za zube i losione. Dozvoljeno je transportovati tečnost u bočicama maksimalne zapremine od 100 ml. Sve bočice zajedno moraju biti spakovane u providnu plastičnu kesu maksimalne zapremine 1 litra.

Izuzeci od propisanih pravila se primenjuju kada se transportuje hrana za bebe i neophodni lekovi koje putnik mora koristiti tokom leta.

Ne postoje ograničenja kada je u pitanju prenos hrane unutar granica EU. Dozvoljeno je da sa sobom ponesete sendviče, peciva, slatkiše, voće, povrće i ostale proizvode.

Da li je dozvoljeno da sa sobom u avion ponesem laptop?

Većina redovnih avio kompanija (kod niskotarifnih je ovakav slučaj retkost) dozvoljava da sa sobom ponesete još jedan komad prtljaga, kao dodatni ručni prtljag. Dodatni ručni prtljag uključuje:

 • torba za laptop (može da sadrži punjač i miša),
 • fotoaparat (u odvojenoj torbi ili u ručnom prtljagu),
 • drugi manji električni uredjaji (telefon, mp3 plejer, konzole),
 • kišobran,
 • kaput,
 • materijal za čitanje (u umerenim količinama),
 • ženska ili muška ručna torba (u čiji sadržaj se ne sme posumnjati prilikom bezbednosne provere na aerodromu).

Pažnja!
Niskotarifne avio kompanije uglavnom ne dozvoljavaju dodatni ručni ptljag, stoga sva gore navedena oprema mota biti spakovana u jedan ručni prtljag. 

Šta nije dozvoljeno nositi sa sobom tokom leta?

U ručnom prtljagu nije dozvoljeno nositi oštre metalne predmete, poput makaza, otvarača za boce, švajcarskog noža, itd.

Gde ručni prtljag treba da bude smešten?

Ručni prtljag je potrebno smestiti u prostor namenjen za isti, koji se nalazi iznad sedišta.

Uputstva i predlozi navedeni u ovom članku i povezanim člancima samo su informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo kakva potraživanja prema eSky.rs.

Da li ste u članku našli informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenju, ovaj članak:
Hvala na Vašem mišljenju!